zondag 9 maart 2014

Boekentip - Giséle


Misschien ken je Susan Smit van haar collums in Happinez - ze heeft ook al verschillende romans op haar naam staan, zoals bijv. Elena's Vlucht en Vloed.

Haar nieuwste boek "Giséle" is een liefdesroman, die gebaseerd is op historische gegevens. Het is een lekker dik boek (meer als 500 blz.) en gaat over de dichter Adriaan Roland Holst en de twee belangrijkste vrouwen in zijn leven: de actrice Mies Peters en de kunstenares/glazenierster Giséle van Waterschoot van der Gracht. De dichter, die door familie en vrienden Jany genoemd werd had met beide vrouwen een relatie: voor Mies was hij haar hartstochtelijke minnaar - de relatie met Giséle ontwikkelde zich tot een diepe geestverwantschap.


In het begin wist ik niet goed wie de hoofdrolspeler in het boek was: de dichter, de actrice of de kunstenares - de hoofdstukken worden om beurten vanuit het perspectief van de verschillende personages verteld.
Hoe meer het verhaal zich afspeelt in de oorlogsperiode, hoe meer het me ging boeien. In de loop van de oorlog moet Jany onderduiken en neemt Giséle jonge Joodse onderduikers op in haar flatje. Het huwelijk van Mies, met de NSB-er Paul, loopt op de klippen. Haar carriére als actrice loopt ook niet zoals zij graag wil. Toch blijven de drie met elkaar verbonden.

Door deze drie hoofdpersonen krijg je inzicht in het kunstenaarsmilieu vóór en tijdens de oorlogsperiode. Er wordt goed aangegeven, hoe de kunstenaars in oorlogstijd te maken kregen met de Kultuurkamer. Ook de periode er na krijgt de aandacht, die het verdient. Giséle is zeer oud geworden en heeft een rijk leven gehad. Ze trouwde met de Amsterdamse burgemeester Arnold D'Ailly en legde zich toe op haar schilderkunst.
Geen opmerkingen: