donderdag 7 maart 2013

Textielschatten


dit oude kastje erfde ik van mijn opa en oma. In de familie wordt het "het spanen doosje" genoemd. Het is een heel eenvoudig kastje - mijn pake en beppe hebben het nooit heel breed gehad. Toen ik het kreeg, was ik in mijn blauwe periode en waagde ik de opmerking, dat ik het altijd nog blauw kon verven. Nou, dat viel toch wel verkeerd bij mijn vader-de timmerman! Fijntjes werd ik er op gewezen, dat het houtnerf beschilderd is. Die technieken worden nog maar heel weinig toegepast - goedkoop hout werd beschilderd met de nerftekening van een duurdere soort. (zoals er ook marmertechnieken zijn).

Het kastje is me heel dierbaar en staat veilig in het atelier. Ik bewaar er allerlei oude werkstukjes in, ook werkjes uit de familie van beide kanten.Ik weet niet zeker of het gebreide hemdje bedoeld is voor een baby. Het is wel érg klein, misschien een oefenstuk? Het mutsje is een juweeltje van kantbreiwerk. En hoe vind je de breirol? Ik ben zelf bezig met de breirol van Jookies en de adventsrol van Annelein is ook af. Dit is echt een oude stekenrol!


Nog een breirol, die is nog van mezelf, denk ik. Het stoplapje is van de moeder van Action Man. En wie die kabelkniekousen gebreid heeft... dat weet ik niet. Maar ze zijn schitterend!


Het ecru lapje is gehaakt van heel fijn garen. Ik denk, dat het een boekenlegger is.
Morgen meer: ik heb nog wat merklapjes is mijn schattenkastje...

1 opmerking:

  1. Je vader heeft gelijk! ER heel zuinig op zijn en laten zoals het is. En al die breisels......ze zijn van onschatbare waarde!
    Juweeltjes zijn het!

    BeantwoordenVerwijderen