vrijdag 28 augustus 2009

BBC programma CoastGisteravond keek ik naar één van mijn favoriete programma's: Coast. Dit was een aflevering uit serie 4 en ging over contacten met Noorwegen: "Van Lillesand tot Svalbard".

Ken je het programma? In elke aflevering krijg je informatie over een volgend stukje van de (Engelse) kust. Ik heb de laatste jaren al veel leuke en vooral informatieve dingen gezien over natuur, monumenten en steden. Dit jaar gaan ze in op de contacten die Engeland heeft met andere landen. In deze aflevering ging over de oude contacten tussen Engeland en Noorwegen, in oorlog en vrede.


In verschillende items werd verteld over de Vikingen. Eén van de presentatoren bracht een bezoek aan het Hardanger Fartoyversenter in Norheimsund aan het Hardangerfjord, waar hij in de werkplaats uitleg kreeg over de specifieke bouwmethodes van de Vikingschepen. Toevallig zijn wij hier deze zomer geweest. Het is de plek, waar alle Scandinavische expertise bij elkaar gebracht is. Het is een werkende werf, er liggen verschillende modellen om te bekijken. In de uitzending lieten ze ook zien, hoe je zo'n boot(je) vaart: met een zeil en roeiers.


Niel Oliver voer mee op de Hutigrutenboot "Nordkapp". Vanaf Trondheim naar de Lofoten. Hier vertelde hij over de Duitse bezettingstijd. Vanuit Noord-Noorwegen onderhield het verzet een verbinding met de Shetland eilanden. Dit werd de "Shetland-bus" genoemd, kleine vissersschepen zetten vluchtelingen of spionnen over. Een zeer gevaarlijke tocht, niet alleen vanwege het weer, maar ook de bedreiging van duikboten.


In een tweede item ging het over de manier hoe de Vikingen woonden. Hij kreeg een rondleiding in een "longhouse" van een leider. Uit de verte ziet het eruit als een omgekeerde Vikingboot, dezelfde houtbewerking als bij hun boten. Van binnen de woonruimte met een gedeelte voor weven, koken en andere dagelijkse dingen. Door een mooi bewerkte deur stap je daarna in de "Great Hall", voor ontvangsten en feesten.

Nicolas Crane gaf uitleg over het gevaar wat het Geirangerfjord bedreigd. Een groot stuk rots boven in de bergen is bezig af te scheuren. Dit gebeurt met een snelheid van 7 cm. per jaar. Binnen 300 jaar breekt het af en valt in het fjord. Er ontstaat dan een tsunami, die het stadje Geiranger volledig zal overspoelen.

"Nog meer?" vraag je je af? Ja, nog een stuk over het vervoer van gas naar Engeland. Staande naast de buizen, waar het doorheen gepompt wordt, hoort Alice Roberts, dat één-vijfde van de Engelse behoefte aan gas hier vandaan komt.

Ik vind het een heel interessant programma. De manier waarop alle informatie gebracht wordt is heel goed. Direct vanaf de plek waarom het draait, verhalen van de locals, gedegen research. De presentatoren hebben plezier in hun werk, dat kun je zien. (En Niel Oliver heeft zo'n heerlijk Schots accent!)

Wil je nog iets van het programma zien: http://www.bbc.co.uk/programmes/b00mcwyv

1 opmerking:

  1. Nee ik ken het program niet
    Heb wel met veel plezier rond gekeken op jou weblog.
    Groetjes Christiene.

    BeantwoordenVerwijderen