maandag 7 april 2014

Sterke Verhalen - KLM huisjes

 

Op de boekenafdeling van de Bijenkorf vond ik dit geweldige boek: Sterke Verhalen - Alle geheimen achter de gevels van de KLM-huisjes.

Huize P. heeft ook een paar van die huisjes - het zijn de dubbelen van de dubbelen:Op de onderkant vind je veel informatie staat in het boek: jaarmerken, gevuld door Henkes of Bols, nummer van het huis. De gewoonte huisjes aan de passagiers in de Royal Class te geven dateert uit de jaren 50 - een precieze datum waarop men hiermee is begonnen is niet bekend. Er zijn veel bekende verzamelaars: staatshoofden, ministers, internationale artiesten en beroemde schrijvers. Ook binnen ons eigen koningshuis zijn verzamelaars: Koning Willem-Alexander, mr. Pieter van Vollenhove en prinses Christina. Zij verkocht in 1996, bij haar verhuizing naar het buitenland, één volledige collectie van 210 exemplaren. Ze brachten 15.000 gulden op!


Vanaf 1986 wordt een replica van Het Paleis op de Dam door de KLM aan pasgetrouwde echtparen cadeau gedaan, als ze hun huwelijksreis in de Royal Class beginnen. 
Op 30 april 2013 wordt een verkleinde versie van het paleis uitgedeeld aan passagiers van de Business Class. Iedereen, die vanaf Schiphol een intercontinentale vlucht maakt krijgt er eentje. In de eerste dagen worden ze op internet verhandeld voor 1200 euro. Inmiddels is de waard gedaald naar ongeveer 375 euro. (Bron: Sterke Verhalen)Een paar voorbeelden van pagina's in het boek: elk minatuurtje wordt gekoppeld aan het originele huis, met foto's en de uitleg over bewoners. De Collector's Items worden speciaal vermeld: de Ridderzaal, Theater Carré, Kasteel Drakensteyn (300 ex. voor de huwelijksgasten op 10 maart 1966). Elk jaar, op 7 oktober (de oprichtingsdatum van de KLM), verschijnt het nieuwe huisje.

1 opmerking:

Richt zei

Oh wat leuk! 14 Januari j.l. heb ik foto's gemaakt van onze " 2 K.L.M. huisjes" en wel na het lezen van een artikel in NRC de Week. Heb vlug even een collage gemaakt en wilde die hier uploaden maar dat lukt niet, jammer.
Onze huisjes zijn nog gevuld: heb geen idee wat erin zit! Weet jij dat?
Groetjes Richt