zondag 7 december 2014

Boekentips - Een bijzonder Jaar


Nadat haar moeder is overleden verwacht Brett, dat zij aan het hoofd van het familiebedrijf Bohlinger Cosmetics zal komen te staan. In plaats daarvan krijgt haar schoonzusje Catherine het bedrijf en zij krijgt van de notaris een verkreukeld lijstje. Dit is het lijstje met levensdoelen, wat ze als tiener schreef. Haar moeder heeft het lijstje altijd bewaard en afgestreept, wat Brett in de loop der jaren ervan gedaan heeft. Er staan nog flink aantal dingen op - haar moeder wil, dat ze deze in een jaar tijd allemaal gaat doen. Pas als alle doelen in dat jaar bereikt zijn zal Brett haar aandeel van de erfenis ontvangen.

Met veel tegenzin begint Brett, met de knappe notaris als steun en toeverlaat, aan deze moeilijke taak: hoe kan ze een kind krijgen, als haar streverige man niet aan kinderen moet en wil denken? Hoe moet ze arme mensen gaan helpen, terwijl ze in het sjieke deel van de stad woont? Een paard kopen? Ze woont in een duur appartement! Dit waren de dingen, die ze als meisje van plan was.

Het idee van een lijstje van dingen, die je wil doen in je leven is echt iets van deze tijd. Het zorgt voor een rode draad in het verhaal. Het is wel voorspelbaar: natuurlijk krijgt ze "hem", maar intussen ontdekt ze, dat veel van haar oude idealen nog steeds gelden.

Dit is het debuut van de schrijfster Lori Nelson Spielman, ik vond het een heerlijk boek om te lezen. Op de site van Lori zag ik, dat de filmrechten al verkocht zijn....
De Engelse titel is: The Life List.Daarna las ik deze week het derde boek van Liz Fenwick over Cornwall: "A Cornish Stranger". (Nederlandse titel: Een vreemdeling in Cornwall).

Als haar oma, die heel teruggetrokken in Cornwall leeft, te oud en zwak wordt om alleen te wonen, verhuist Gabriella Blythe naar het afgelegen huis. Jaunty was vroeger een beroemde schilderes, maar ze wordt geplaagd door herinneringen uit de Tweede Wereldoorlog. Als dan Fin bij aanlegt in zijn boot, op zoek naar de achtergronden van een schilderij, wat hij erfde ontwikkelen de gebeurtenissen zich steeds sneller: Jaunty begint haar herinneringen op te schrijven, Gabriella herstelt zelf van een trauma, wat haar tijdens haar zangcarriëre is overkomen is en leert veel over haar zwijgzame oma en haar eigen familiegeschiedenis.

Dit boek speelt in de zelfde omgeving als haar beide eerdere boeken: Een affaire in Cornwall en Sterren boven Cornwall. Lezen! Alle drie!


2 opmerkingen:

Gonny zei

Ik kan zo al wel een aardig verlanglijstje samenstellen voor als ik weer een keer in Nederland ben! Bedankt weer voor de tips.

Anny zei

Je snapt het al: ik ben gevallen voor het boek dat in Cornwall speelt. Sinds ik er in 1966 een tijdje woonde ben ik verkocht! En Het Tilda boek heet Homemade & Happy. Volgens mij is het vrij nieuw. Uit 2014 en in de Engelse editie van David & Charles.