donderdag 28 augustus 2008

Kookmuseum `De Vleer`

Ik kom nog een keer terug op het Culinair-historisch Kookmuseum  De Vleer in Appelscha. Er is ontzetten veel te zien: oude verpakkingen, een schattige verzameling kinderfornuisjes, een kamer met alles over de slacht, inmaken, voorbeeldkeukens, een grote bibliotheek met kookboeken en een kelder vol inmaak. Het roept allerlei herinneringen op. Vooral in gezelschap van je moeder of oma, zul je versteld staan over alles wat je te horen krijgt.


Wij troffen het, er was een buslading oude dames uit de omgeving. Gewoon erbij staan is al voldoende, je begint vanzelf met elkaar te praten. Dit is een foto van een enorme vitrine met een verzameling blikjes. Ik herkende verschillende, die Beppe in haar kast had staan, buisman, tjoklat, beschuitblikken..

En deze dan... allemaal speelgoedfornuisjes. Zo leuk allemaal! De mijne ging aan, door een vies ruikend blokje aan te steken. Dat mocht ik niet zelf doen, veel te gevaarlijk.Het kookmuseum wordt bestierd door Carolina Verhoeven. Ik heb een paar jaar geleden een gesprek met haar gehoord op Omrop Fryslân. Ze vroeg om herinneringen aan eetmomenten en de recepten ervan. Het boek wat verschenen is, heet `Alleen de geur blijft hangen`. Erg leuk om door te kijken, veel herinneringen over emotionele gebeurtenissen in het leven van gewone mensen. Vraag er maar eens naar in de bibliotheek!


Geen opmerkingen: