donderdag 19 januari 2017

Haak maar Aan in januari


Het was vanmorgen een drukte van belang: de Haak maar aan dames hadden hun eerste bijeenkomst
in het nieuwe jaar. Monique van der Hoek, die één van de initiatiefneemsters van het project is, was hiervoor speciaal naar Bolsward gekomen. Ze heeft de dames de achtergrond en de bedoeling van deze recordpoging uitgelegd.

De bedoeling is, om het gevoel van "Mienskip" (gemeenschap, samenleving - ondanks onderlinge verschillen met elkaar iets doen of voor elk betekenen) te verspreiden. Verbinding met elkaar maken -samen haken zorgt voor verbinding. Om dan met elkaar ook een doel na te streven is hiervan een logisch gevolg. Je kunt met elkaar iets bereiken: de één haakt vierkantjes, de ander zet ze liever aan elkaar. Iemand anders zorgt voor opslag, vervoer, publiciteit of zet koffie en thee. Zo kan iedereen een steentje bijdragen.

De recordpoging is geplanned in 2018 in Leeuwarden, omdat Leeuwarden dan Culturele Hoofdstad van Europa is. De dekens worden alleen met de hoeken aan elkaar gezet (die vraag hield ons al een tijdje bezig...), en gaan daarna naar een goed doel. Hier wordt nu over nagedacht, want Monique en Esmeralda willen met gesloten beurzen werken: ze willen de dekens rechtstreeks overdragen, geen tussenpersonen erbij. Monique noemde vanmorgen het project Droomdekentjes, zij zijn bekend van de quiltjes, die aan kinderen uitgedeeld worden. Ze willen nu ook gehaakte dekens uitdelen. We kunnen zelf ook nog doelen aandragen.

Er waren 15 dames aanwezig, de pers was er bij en Monique nam alle tijd om uit te leggen en te parten met verschillende dames. Er werden ook 7 dekens meegebracht, dat brengt het totaal voor Bolsward op 47 dekens. Bolsward is ook de verzamelplek: bibliotheken uit onze omgeving sturen hun dekens naar ons voor bewaring.


elkaar helpen...


nieuwe voorraad materialen


tassen vol vierkantjes staan klaar om thuis tot een deken verwerkt te worden.

daar gaat een deel van de voorraad,
op naar  Leeuwarden.
En wij?

Helemaal enthousiast om lekker verder te haken!
4 opmerkingen:

 1. Was is dit toch leuk.
  Ben niet goed in haken dus kom jullie niet helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat is het toch een geweldig project! Het brengt mensen echt bij elkaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb nog een grote doos met allerlei brei- en haakgarens op zolder staan, waar ik niets meer mee kan doen, maar als ik jullie en een goed doel ermee kan helpen, ben je welkom om het op te komen halen bij mij in Dokkum.
  Daar zou je mij ook blij mee maken.
  Je kunt me mailen: musselkanaal55@knid.nl
  Groetjes,

  Jeanneke.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind dit echt geweldig, zou graag meedoen, maar ja... Ik blijf dit dan ook zeker bij je volgen!
  Groetjes, Gonny

  BeantwoordenVerwijderen