zaterdag 14 maart 2015

"Ben even naar de bakker!"


Voor ik vanmorgen nog een dienst draai in de bibliotheek, ga ik nog een paar boodschappen doen. 't Is nog vroeg, dus er is tijd genoeg om het lopend te doen.

Ik wil graag eens goed kijken, wat er allemaal is gedaan aan de kade langs de gracht. De hele winter wordt hier al gewerkt: de oude kadewanden zijn er deels uitgehaald, er is beton gestort om stevigheid te geven. Door het verkeer was alles bezig te verzakken.
Nu gaan de werklieden alle weer opbouwen. Hier zie je wat er al gedaan is: links het beton met de onderrand van de kademuren, rechts metalen steunpalen, waar hout voor komt. Dit verschil was er vroeger al: als je aan een gracht woonde moest je zelf de kade onderhouden. Wie rijk was, liet het metselen, wie niet zo veel geld had maakt houten kademuren. Nu wordt dat verschil weer teruggebracht, met moderne, ingebouwde stevigheid vanwege het verkeer.


Hier is voor het weekeinde nog beton gestort, het hout geeft net even dat beetje tegenwicht om alles op z'n plek te houden.


Al dat betonijzer geeft steun aan de kade, want hier komen weer parkeerplaatsen.
Het viel me op, dat er allemaal kabels uit de grond komen, die onder de bruggetjes door geleid worden. Mooie manier om, zonder op te vallen, naar de overkant te komen.


Kijk, hier is het al bijna klaar, alleen de bestrating moet nog gedaan worden. Hier zie je het verschil in de walbeschoeiïng: deels metselwerk, deels hout. Dit is één van de mooiste stukjes aan de gracht: vijf verschillende gevelvormen op een rijtje.


En vanaf de zelfde plek nog een deel van de gracht.
Maar, niet verder getreuzeld - ik loop verder naar het centrum: het stadhuis is in zicht.
Op de lichtbogen, die over de gracht staan worden actuele borden aangebracht: mijters in de Sinterklaastijd, daarna kerstbomen met lichtjes en nu denken de Bolswarders al weer aan Pinksteren met de Fietselfstedentocht. 
De bakker is vlakbij, maar eerst nog even naar de mooie gevel van het stadhuis kijken:Hier zie je de Appelmarkt, één kant van het centrum van de stad. De winkel met de luifel is mijn bakker...


Oh, kijk, er wordt meer brood en banket gebracht voor de winkel. 


En ja, dat grote gebouw is onze bibliotheek. Ik hoef er nog niet te zijn, nog even verder voor de rest van mijn boodschapjes...

3 opmerkingen:

 1. Wat een gezellig logje Irene.
  Zo kom ik nog eens ergens. Leuk om te weten over de geschiedenis van gemetselde en houten kademuren en dat ze dat weer terugbrengen!
  Bolsward, zo ontzettend vaak langsgereden over de snelweg en nu eindelijk een idee van de elfstedenstad zelf.
  Fijne week en groetjes, Gonny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtig stadje. Nooit geweten van het onderhoud van de kademuren. Eigenlijk ken ik Friesland ook niet zo heel goed! Wij in het westen vinden het heel ver weg!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk jou rondleiding door je stadje. Wat wordt het mooi gemaakt allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen