woensdag 3 juli 2013

Bezoek aan SätergläntanNiet ver van Leksand vind je Slätergläntan, de Volkshogeschool van de Hemmslödvereniging in Zweden. Hier kun je in de winter lange cursussen doen en in de zomer korte workshops. Ik verwachtte een stoer stenen gebouw in het stadje. De Volkshogeschool bestaat echter uit een groep houten gebouwen, die verspreid over de heuvel staan. De bus stopt bij het café/winkel gebouw. We wandelen naar het hoofdgebouw, waar we ontvangen worden door de Principal, mevrouw Rudebrant. Ook hier eerst een uitleg over de ontstaangeschiedenis van de Hemmslödvereniging en deze plek. Daarna een rondleiding over het terrein: eerst de bibliotheek...Een prettige ruimte voor onderzoek - de boekenkasten vullen alle vier wanden. Boven de tafel hangt een houten "draak". Alle boeken zorgvuldig op techniek en met een nummersysteem opgeborgen. Een computer met de catalogus ervoor staat klaar. Ik ben zeer onder de indruk, dit is vakwerk! Voor je zo'n collectie in de computer hebt en het goed ontsloten is voor je gebruikers, ben je maanden verder. In een klein kantoortje zit de bibliothecaresse te werken. Ja, ze heeft dit allemaal zelf moeten leren. De collectie was er al, maar hoe ontsluit je het via de computer? 

Wat zou ik graag hier een paar maanden stage lopen...misschien een workshop breien volgen en dan meteen bij haar op stage?  En de ruimte is ook zo prachtig!


Mooi hoekje in de gang naar de bibliotheek.


Kursuslokaal in één van de grotere gebouwen, de kursisten zijn net even weg, daarom mogen we binnen kijken.


Ontspanningshoekje bij de keuken van dit gebouw. Je bent altijd intern en gebruikt de maaltijden met elkaar. We keken binnen in het weeflokaal, de houtbewerkingsafdeling en de smederij. Jammer, die foto's staan op mijn telefoontje en het lukt me maar niet om die op mijn computer te krijgen...

We eindigen (natuurlijk) bij het winkeltje met café. Even zitten met koffie en wortelkaka - even met elkaar brainstormen: over een jaar hier een reünie organiseren? Wat een heerlijke, inspirerende plek!


eze twee foto's heb ik wél van het telefoontje af gekregen, beetje wazig - zal de opwinding wel zijn... Alweer zo geweldig: een (boek) winkel met prachtige materialen voor elke techniek, die je kunt bedenken: weven, breien, borduren - alles is er. En dan de boeken...heel veel Engelse handwerkboeken. Waar moet je beginnen? Wat neem je mee? Dit trekt mijn aandacht - bovenaan een moderne bruidskroon en dit mooie vouwwerk. Beide vanuit de traditie naar de moderne tijd vertaald. 


Boven het café is een kleine expositieruimte.
Dan naar buiten, nog even napraten op het gezellige terrasje.


Kijk ook even op het blog van Willy om het verslag van haar bezoek aan de voorjaarstentoonstelling van het werk van cursisten te lezen. (met meer foto's van de mooie materialen)

3 opmerkingen:

  1. Wat zou dat heerlijk zijn: voor een langere tijd een cursus te volgen. Wat een prachtige plek... en leuk, alles rood op zondag..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtig zijn die bruidskronen. De bibliotheek hebben wij niet gezien, maar natuurlijk wel al die mooie boeken in de winkel.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk zo'n rondleiding. Ik begrijp dat het een onderdeel was van een HZG reis! Dus de gekleurde balletjes komen ook in de Zweedse klederdract voor!

    BeantwoordenVerwijderen