zondag 29 januari 2012

Goudschat op tv

Deze week was er op BBC een programma over de Staffordshire Hoard. Hmm, was niet iets met een goudschat?

In juli 2009 vond een man met een metaaldectector in een veld, vlakbij de stad Lichfield, Engeland, een schat van 1500 gouden en zilveren voorwerpen, totaal 5 kg. goud en bijna 1,5 kg. zilver.
Het zijn voornamelijk delen van wapens of schilden. Alles is zeer verfijnd bewerkt en dateert uit Anglo-Saksische tijd (plm. de jaren 700 - 800 na. Chr.). Men schrijft het toe aan de periode van het Kingdom of Mercia.
Het is een zeer  belangrijke vondst, die veel gegevens over deze tijd, waarover heel weinig bekend is, zal opleveren. In het programma werd uitleg gegeven over de vindplaats: vlak langs een oude Romeinse weg. Is het de buit van een slagveld? Het was niet afkomstig van een begrafenis, zoals de voorwerpen van Sutton Hoo, die gevonden zijn in een grafschip.

Ik vond op internet foto's van verschillende stukken:Een deel van de voorwerpen is nog tot en met 4 maart te bekijken  in  het National Geographic Museum in Washington.

3 opmerkingen:

  1. Ik kom net bij Qjoke vandaan, waar veel goudborduurwerk was te zien en nu hier bij jou een ware schat aan goud. Wat zul je opkijken als je zoiets vindt. Er zitten mooie stukken tussen.
    Fijne zondag, groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ook ik heb genoten van dit programma!
    Gr.Mien B.

    BeantwoordenVerwijderen