woensdag 18 april 2012

Retail in de bieb
De boekenwereld in in beweging en heftig ook! Eerst kreeg je luisterboeken - leuke aanvulling op het assortiment. Daarna kwam de e-reader..... dat is andere koek! Niet meer met een stapel boeken op vakantie/op reis - nee, 300 boeken in een dun, plat, A4 formaat apparaatje.

Nu merken de bibliotheken al jaren, dat de uitleencijfers gestaag naar beneden gaan, maar het is ook een imagoprobleem. Altijd nét dat boek uitgeleend, wat jij mee had willen nemen. Of, je hebt wéér je boeken te laat ingeleverd of er is een boek kwijt (terwijl je heel zeker weet, dat je het hebt ingeleverd). Onze eigen bibliotheek is ook nog dringend aan een oppepper toe wat de inrichting betreft.

Wat is het antwoord van de bibliotheken op deze tendens?

Verbouwingen, nieuwe inrichting, retail-concept.

Begin deze week zijn we, de medewerksters ingeleid in deze materie. Collega's uit Makkum, ook aanwezig, zitten midden in de verbouwing van hun bibliotheek en gaan als eerste over naar dit concept.
Zij hebben al in Grootegast rondgekeken. Op de site van rsg. De Borgen staat een verslag van het bezoek van leerlingen aan de bibliotheek. (Klik op: bekijk het fotoalbum).
We krijgen een presentatie en bekijken, hoe wij (als klant) in een winkel "verleid" worden tot het doen van aankopen: het begint al op straat. De loper ligt uit, er staan lokkertjes op de stoep, ballonnen boven de entree. Binnen liggen de artikelen op kleur gesorteerd, overal staan borden met tekst/prijs (zie IKEA), de route door een winkel gaat zigzag langs allerlei schappen, er wordt gewerkt met kleuren of licht.

Hoe vertaal je dit naar de bieb? Wij kunnen niet een stapel dezelfde boeken neerleggen, zoals een boekhandel. We kunnen wél werken met kleur - op de muren voor de verschillende genres b.v. Je kunt ook werken met thematafels. Dat gaan we zeker doen en nu kunnen we het uitproberen.


Per groepje een thema kiezen, denk er ook aan wáár je tafel staat - deze jeugdtafel staat bij de ingang ( A-lokatie).  Zorg voor hoogte op je tafel en ga omhoog met je boeken. Ervoor liggen stapeltjes, nooit meer dan 3 á 4 boeken op elkaar (dat pakt gemakkelijker). De frontale opstelling van de boeken trekt de aandacht. Wij zijn gewend aan kasten met boeken, waar je met je hoofd scheef, de ruggen leest.


Deze lange tafel is door twee groepen gedaan, links in groen, rechts met het thema "Oranje". Oranje boeken, maar ook het Oranjehuis, vanwege de komende Koninginnedag. De tafel gaat nog wel een tijdje mee, want binnenkort hebben we weer voetballen....


Deze groep koos voor roze/romantisch. De kranten liggen tijdelijk op een andere tafel, want de staander is op deze tafel gezet. Hoogte moet er komen. Niet alleen boeken, maar ook dvd's en tijdschriften kregen een plekje. En bovenop staan de boeken om en om, want achterkanten trekken niet.

Je krijgt als medewerker een andere taak erbij - niet alleen de klant helpen (rustig lopen en "open" rondkijken), maar ook deze tafels moeten bijgehouden worden. Een lege plek is een gemiste kans!!


2 opmerkingen:

  1. Als de bieb op deze manier gaat werken, dan hebben ze mij als klant weer terug!! Ziet er erg mooi uit zo dat alles op kleur!.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind dat de presentaties er heel uitnodigend uitzien!

    BeantwoordenVerwijderen