woensdag 22 april 2009

Aquabrowser

Vandaag weer een workshop "Zoek niet langer, leer vinden" gegeven. Een heer en zes dames waren om 10 uur in de bieb. Na een voorstelrondje en een beker koffie begonnen met de uitleg.  Ik ben deze keer begonnen met  uitleggen van de homepage van de bibliotheek.

 Wat staat daar allemaal? Uitleg over het verlengen van de boeken,openingtijden van de biblioheken uit het Cluster, catalogus, tentoonstelling.... heel veel basisinformatie. We krijgen binnenkort een geheel vernieuwde catalogus. Bij de oude catalogus zoek je vanuit een paar gegevens: titel, schrijver, onderwerp. De nieuwe geeft bij elke zoekactie ook kranten- en tijdschriftenartikelen, cd's en dvd's, boeken, luisterboeken en internetbronnen. Een pagina ziet er zo uit:

http://mediacollectie.biblionet-fryslan.nl/?autoconf=inlibrary=true/

Na het intypen van je zoekactie komt links de zg. "woordenwolk"  met spellingsvarianten en associaties. Hier kun je ook weer een woord selecteren en aanklikken. In het midden komen de zoekresultaten. Er staat van alles door elkaar : bv. volwassenen en kinderboeken.
Je kunt je zoekaktie verfijnen, door aan te geven of je informatief of leesboek zoekt, volwassenen of jeugd enz. enz.

Alleen al uit een pagina komt zoveel informatie te voorschijn... De groep had echt wat tijd nodig om het allemaal op te nemen. Voordat ze zelf aan het proberen gingen, was het al elf uur. Hoog tijd voor een korte pauze. Gelukig was collega C. ook aanwezig. Samen konden we elke cursist aandacht geven. Na de koffie nog een half uurtje aan de gang om de andere databanken te verkennen. Over literatuur, gezondheidsbank, maar ook de telefoongids en de openbaar vervoersite. Na afloop trokken collega en ik de conclusie, dat je wel hxe9xe9l veel informatie kwijt "moet" in die beide uren. Eigenlijk haast te veel.
Vanmiddag had ik vrij en kreeg ik het nieuwe nummer van Quilting Arts door de brievenbus. Helemaal geweldig. Lekker in de zon (uit de wind!!) zitten lezen. Achterin staat prachtig werk van Deborah Kruger. Zij bewerkt stofjes tot ze eruit zien als de veertjes, waardoor ze gexefnspireerd wordt. http://www.deborahkruger.com/gallery.php   ik vind het schitterend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten