vrijdag 9 september 2016

Boekentip - De Bijenkoningin


Angelica Senes is imker en reist de wereld rond om bijenhouders te adviseren bij problemen met hun bijenkolonie's. Ze is alleen, heeft alleen een hond en een poes als begeleiders. Samen reizen ze rond in een oude camper. Aan het begin van het boek hoort Angelica, dat Jaja, haar peettante, is overleden. Ze erft haar huis op Sicilië en de landerijen er omheen. Verbaasd en een onzeker gaat Angelica terug naar het eiland, waar ze als jong meisje vandaan gegaan is.

Teruggekomen in het huis, waar ze zo gelukkig is geweest, leert Angelica meer over het verleden, waar ze zo mee worstelt. Waarom liet haar moeder haar in de steek om lange tijd weg te zijn, waardoor ze zich als klein kind  zelf moest redden? Gelukkig heeft haar peettante haar toen opgenomen en zij heeft haar alles over de bijen geleerd. Jaja was ook imker en herkende in Angelica het natuurlijke gevoel voor de omgang met bijen.

Angelica ontdekt de oude korven van haar tante en besluit op het eiland te blijven. Ze wil meer weten over Jaja, haar eigen moeder en haar jeugdvriend Nicola. De erfenis wordt betwist door andere familieleden en zo komt aan het licht, dat er plannen zijn het huis af te breken, een golfbaan aan te leggen op het terrein en vakantiewoningen te bouwen. Hierdoor zal het hele ecologische systeem, waar de bijen een belangrijke rol in spelen, kapot gemaakt worden.

Het verhaal is miet zo moeilijk - natuurlijk loopt het goed af, maar het gaat hier vooral om de beschrijvingen: de geuren, de plaatsen en de gevoelens. Het huis wordt zo beschreven, dat je de verschillende ruimtes duidelijk voor je ziet. Angelica communiceert op een bijzondere manier met de bijen, ze zingt ook voor hen - ze zwermen om haar heen zonder haar te steken.
Het verhaal is poëtisch geschreven, waardoor je onder het lezen tot rust komt. Alsof je door het landschap loopt en de bijen ziet vliegen, de geuren van de planten hangen om je heen. Elk hoofdstuk begint met de beschrijving van een soort honing en waar je die soort voor kunt gebruiken. Elke soort heeft te maken met de inhoud van het hoofdstuk.

Aan de lengte van deze beschrijving kun je zien, hoeveel indruk het boek op me heeft gemaakt. Niet alleen een verhaal over de verhouding tussen de vrouwen in het verhaal, ook het verhaal over de sterke band, die vrouwen met elkaar kunnen hebben. De Bijenkoningin is het tweede boek van Cristina Caboni. Ik heb nu haar eerste boek: `De dochter van de parfumeur` in huis. Ik verheug me er op dit te lezen.
4 opmerkingen:

 1. Ik had dit boek al ergens anders ook al gezien en was nieuwsgierig. Nu, na jouw beschrijving, weet ik zeker dat ik het graag een keer wil gaan lezen! Thnx en een fijn weekend!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel voor deze leuke tip en ik ga het boek aanvragen bij de bieb.
  Goed weekend
  groetjes Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het lijkt mij een prachtig boek, bedankt voor de tip.
  Groetjes El

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Wat gaat het leven snel he?
  Voor dit boek heb je me helemaal enthousiast gemaakt. Even snel de titel op een papiertje krabbelen...

  BeantwoordenVerwijderen