zaterdag 23 juli 2016

Afsluitdijk - LorentzsluizenHeerlijk vrij uitzicht  langs de dijk, richting Harlingen.
Vlak voor het sluizencomplex aan de Friese kant, kun je afslag naar een terrein voor dagrecreatie. Hier staan altijd wel een paar campers, want je mag er ook overnachten. Als je van Harlingen komt aanvaren, moet je hier wachten voor je door de sluis kunt. Dat kunnen jachten van allerlei formaat zijn, maar ook schepen van de Bruine Vaart.

Hier vandaan is het ook niet zo ver naar Amsterdam, zie je dat?

Wij parkeren deze keer aan de andere kant van de snelweg, omdat we een keertje bij de bunkers naast het Kazemattenmuseum willen kijken.
de ingang van het KazemattenmuseumEr zijn nog verschillende bunkers te bezichtigen,
we zijn bij eentje naar binnen gegaan.
Binnen ervaar je pas, hoe benauwend de kleine ruimtes zijn.
Er draait ook een video met een interview met
een soldaat, die opgepakt is en gelukkig de oorlog overleefde.
Hij vertelt hoe ze met een hele groep opgepakt werden door de Duitsers
 en in Makkum vastgezet werden.


Vanaf deze bunker heb je een goed zicht op de Lorentzsluizen.Dat gele schip is bezig met het onderzoek van de staat van onderhoud van het beton. Daarvoor
worden de spuikokers onder de weg door leeg gemaakt, zodat er onderzoek gedaan kan worden. Rijkswaterstaat is vorige week hiermee begonnen. Toen we weer dichterbij kwamen, kon je goed zien, dat verschillende sluisdeuren omhoog stonden om water te spuien, Eentje was niet omhoog gedaan, daar kun je dan aan het werk.

Op onze wandeling terug, gingen de slagbomen op de brug naar beneden, eerst kwamen er een hele serie schepen en scheepjes uit de kleine sluis, aan de kant van Makkum.


Die waren dan op naar de grote sluizen, daar gaan intussen de draaibare bruggen 
in de snelweg open en komen van de Waddenzee kant alvast ook de
 schepen door de sluis.Jammer, dat het zo grijs was, die dag - het was toch een prachtig gezicht.Als wandelaar heb je een heel bijzondere route om over de bruggen te komen: eerst naar beneden, dan onder de weg door, trap op - door de middenberm de brug oversteken, trap af, onder de weg door, trap weer op. Vandaar, dat de bovenstaande foto op vaarhoogte genomen is. Die meneer met het rode hesje is één van de medewerkers, die constant (vooral met dit warme weer) de brug staat nat te houden. Beetje gek gezicht, als je er langs rijdt: een man met een waterslag, die wat op de straat staat te spuiten...
Dat komt omdat er in de vorige warme periode (in mei), meerdere keren grote problemen waren om de bruggen weer dicht te krijgen. Er zijn keren geweest, dat mensen er urenlang hebben moeten wachten, voor het probleem opgelost was. Twee of drie uur, hoorde ik op Omrop Fryslân.

Niet best als het je overkomt...


Ik was blij, dat het deze keer ook weer goed afliep, 
de auto stond aan de andere kant op het parkeerterrein...
Volgende keer wil ik ook gaan kijken in het Beleefcentrum De Nieuwe Afsluitdijk.

2 opmerkingen:

 1. Bijzonder om een stukje van dit gedeelte van Nederland te zien. Die Afsluitdijk, daar ben ik ooit een paar jaar geleden overheen gereden. Tijd om daar toen rond te kijken had ik helaas niet. Leuk dat we nu met jou mee mogen kijken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, er zijn dus ook kazematten!
  Het is zeker 30 jaar geleden dat we een keertje via de Afsluitdijk naar Terschelling reden. We hebben toen halverwege in het restaurantje koffie gedronken. Staat dat er nog steeds?
  Intussen is er denk ik veel veranderd... ALs hier de rust een beetje is weer gekeerd (ik bedoel; als we zelf de rust in ons lijf hebben) gaan we zeker nog een keer die kant op!

  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen