maandag 9 juni 2014

Rijwielelfstedentocht 2014


Vanmorgen al weer vroeg in de stad: onze logé, de kapitein, moest het spectakel van de start van de Fiets 11stedentocht toch ook eens meemaken. Hij woont in de buurt van Rotterdam en en daar weten ze niet, dat er hier altijd een groot evenement plaats vindt.

Dus - stralend weer - wij zijn voor 8 acht uur in de stad om dit fenomeen eens goed te observeren. Ik ben mijn fototoestel vergeten, maar dat hindert niet zo erg: het is elk jaar wel hetzelfde: de fietsers gaan per groep van 500 man/vrouw lopend in de richting van het stadhuis. Bij het stadhuis staat het muziekkorps klaar, leden van onze Skotsploeg (dansgroep) ervoor, met de vlaggen en daar gaan ze.... wandelend langs de gracht, daarna de stempelplaats en dan: er vandoor!


Om half negen vertrekt groep 23 en begint het grote omzetten, want een uur later komen de vluggerds van de eerste groepen alweer terug van hun rondje langs Harlingen, Franeker en Dokkum.


Als wij, na een bakje koffie thuis, weer het centrum inlopen, komen ze al voorbij. Op naar de soep!


Wij blijven aan de rechterkant van de vaart en lopen Plein 1455 op - daar is de finish. Er wordt hard gewerkt om hier alles klaar te zetten. Bloemenkraampjes, patattent, oliebollen en wafels - voor elk wat wils.Aan de voorkant van de tent staat alles van het Rode Kruis - je kunt je nog even laten behandelen, misschien nog even gemasseerd worden?
De organisatie verdient ook een bloemetje - Er is extra water omdat het zo warm is. Ook al geregeld, dat er  bussen klaar staan om de laatste fietsers te vervoeren, mochten de voorspelde regen- en onweersbuien echt over dit deel van Friesland komen vanavond. 


En ja, de logee is onder de indruk - geweldige organisatie, gezellige sfeer, wat een evenement!

3 opmerkingen:

 1. Tja, wij westerlingen hebben helemaal geen idee van dit grote evenement. Hebben jullie het droog gehouden? Hier is tot nu toe een klein buitje geweest. En Ptolemy, die is vernoemd naar die smakelijke meneer van Restoration Home! Anny van rafels en rozen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toen ik vanmorgen om 6.45 in Bolsward san kwam. Werd ik tegengehouden door een groep mannen met oranje hesjes. Of ik een kaart had. Niet dus, kwam alleen oudste naar haar stage brengen. Paarse jasje van bloemkamp was goed zichtbaar dus ik mocht door. Maar tsjonge wat een hoop mensen waren zo vroeg al in touw. En toen we oudste vanmiddag weer ophaalde was het nog steeds beredruk. Ennn overal fietsers.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi verslag van deze zo bijzondere tocht! Verschillende familieleden deden mee.
  gr Richt

  BeantwoordenVerwijderen