vrijdag 20 juni 2014

Je hoeft niet ver....


Je hoeft niet ver van huis te gaan om er eens helemaal uit te zijn. Wij gingen naar de haven van Den Oever, aan de kop van de Afsluitdijk.Hoe vaak zijn we hier niet langs gereden en steeds dacht ik: wat zou daar te zien zijn? Er liggen altijd vissersboten en er hangt zo'n reddingsbootje in de lucht...


Je kunt er parkeren en om aan boord te gaan voor vistochtjes of zeehonden spotten. Vanaf deze dijk heb je goed zicht op de haven, maar ook op de Stevinsluizen aan het begin van de Afsluitdijk. 
Deze kant is wat minder druk dan de Friese kant - daar kom je vanaf Harlingen aanvaren en gaat via de sluizen richting Makkum. Hier ga je naar binnen om richting Enkhuizen/Medemblik te varen.
Toch heerlijk staan kijken naar de boten en de schitterende luchten.

Daarna omgereden naar de andere kant van de haven, langs restaurantjes (veel fietsers, die even uitpuffen na de tocht over de dijk). Bij helder weer heb je een prachtig uitzicht richting Den Helder en Texel. In de verte ligt het dorpje Den Oever - het gebied op de voorgrond is foerageergebied voor allerlei soorten vogels. Er stonden een paar spotters met enorme telelenzen.

En even later zagen wij ook iets heel bijzonders: flamingo's!


Deze foto heb ik van internet gehaald - de groep, die wij zagen was bestond uit een stuk of tien vogels. Ik geloofde mijn ogen bijna niet.. Maar ze zijn echt in Nederland gesignaleerd (alleen nu waren onze spotters  nergens meer te bekennen). Ik vond een vermelding van vorig jaar op de site van natuurfotograaf RenĂ© Vos.