zaterdag 12 december 2009

Ding 9 Web 2.0

Als privé persoon houd ik al een tijdje een paar blogs bij. ik ontdekte ze via mijn eigen interesses: quilten en journaling. Ik merkte, dat er naast geneuzel ook heel interessante dingen gebeuren op blogs. Er wordt veel kennis en ervaring met elkaar uitgewisseld. Regelmatig worden er YouTube filmpjes toegevoegd om technieken uit te leggen. Heel verhelderend!
Je kunt een blog beginnen over de verbouwing van je bibliotheek om de leden en andere belangstellenden op de hoogte te houden, foto's erbij, filmpje toevoegen; een beetje als gluren over de schutting. (we praten eventjes niet over tijd/persoon). Ook een blog over de dagelijkse gang van zaken is interessant.
Allerlei andere mogelijkheden, die ik nu doorgenomen heb, zijn heel goed te gebruiken. RSS feeds om nieuwe aanwinsten snel door te geven aan klanten, foto's bewerken voor een nieuwsbrief, aankondigingen en posters in de bibliotheek, badges maken, woord-mosaieken voor jeugdactiviteiten. (weer niet praten over tijd/wie doet het?). En inderdaad, de termen, die nu voorbij gekomen zijn, vind ik overal terug. Flickr, RSS, je kunt er niet meer zonder!
Ik denk, dat de bibliotheeksite een update nodig heeft. Wanneer zit de Aquabrowser op een duidelijke plek? Wanneer gaan we de mogelijkheden ervan op grote schaal gebruiken? Wie gaat recensies schrijven? Kunnen we dat niet in de buurt van de RFID doen: "geef hier aan, wat u van het boek vond". Alleen op een paar toetsen je voorkeur aangeven en het zit erin. Dit wordt gekoppeld aan het boek, zoals bij de "oude" catalogus: "lezers lazen ook: ....." Lijsten maken, publiceren, contacten met mensen, die van dezelfde soort boeken houden.. Het komt er allemaal aan, volgens mij. En vergeet vooral ontwikkelingen als digitale abonnementen op kranten en tijdschriften, wat gaat E-book/Kindle doen?
Ik was vroeger een beetje bang, dat je achter je pc alleen zat te wezen. Maar al deze ontwikkelingen tonen aan, dat mensen contact met elkaar willen leggen. De wereld is een stuk kleiner geworden. Ik kan een boek opsporen in Australië, mailen met de verkoper, betalen via Internet, contacten onderhouden met bibliothecarissen over de hele wereld. Wie had dat 20 jaar geleden gedacht?

1 opmerking:

BSWF coaches zei

Bij het innemen van de boeken een mogelijkheid om je mening over het boek te delen met anderen, leuk idee. Mensen zijn inderdaad vaak wel geïnteresseerd in wat anderen gelezen hebben, dat mis ik ook wel in de aquabrowser. Zouden klanten er de tijd voor nemen op die momenten dat ze in de bibliotheek zijn? Toch weer tijd hè, mag ik het eigenlijk niet over hebben.
Groet, Els