zaterdag 10 juli 2010

Kantkloskussen - informatie


Kijk eens, wat een mooi houtsnijwerk dit is! Het schijnt te dateren uit plm. 1880. Zou het Fries houtsnijwerk zijn?

De inhoud bestaat uit  klosjes, garen en een kantje. Er horen nog kantbrieven bij - voor een kraagje, een kantje met een poezenpatroon voor een kleedje, verschillende randjes. Ook nog een paar beschrijvingen, zoals: kantklospatroon nr. 7 : de Torchonwaaier. Het is materiaal van de Kantklosschool "Het Bobijntje" o.l.v. Henk van der Zanden. Ik meen me te herinneren, dat er een artikel over hem in Handwerken zonder Grenzen heeft gestaan. Dat zal zoeken worden in mijn oude nummers!

Op internet vind ik al een klein beetje informatie: atelier "Het Bobijntje" is opgericht door Henk van der Zanden en was gevestigd in Zaandam. Hij gaf daar les aan gegoede dames. Hij heeft van het kantklossen zijn beroep gemaakt.  



HIJ LEERT DE DAMES OMGAAN MET BOBIJNTJES
In het weekblad DE SPIEGEL van 18 juli 1959 kwamen wij een artikel tegen over onze ex dorpsgenoot de heer Henk van der Zanden die woonde aan de Van Beekstraat 47. Het is alweer 46 jaar geleden dat de nu 86 jarige Henk van der Zanden in het blad gexefnterviewd werd over het kantklossen en over zijn atelier "Het Bobijntje". Hoe de heer van der Zanden als man er toe kwam om zich toen ter tijd uitgesproken met haken, breien en handwerken bezig te houden,wordt hierbij nader verklaard. In zijn jeugd is hij een tijd ziek geweest en omdat hij zich verveelde zocht Henk zelf naar een bezigheid om toch wat omhanden te hebben.. Aan bed gekluisterd is hij toen maar gaan breien en haken. Hij kreeg dit al gauw onder de knie en maakte de mooiste dingen,waar men erg enthousiast over was. Toen hij op zoek was naar een handwerk in een handwerkblad viel zijn oog op een patroon voor kantklossen en hij vond dat mooier dan het handwerken. Aan zijn oudste zuster vroeg hij een kussentje, oude garenklosjes, spelden en draad. Zo begon voor hem de nieuwe bezigheid. Op den duur kreeg hij hier zo'n plezier in, dat hij zich meer bezig hield met kantklossen dan met het breien, hoewel het breien hem nu nog steedsberg boeit en nog steeds nieuwe steken bedenkt.
Nadat hij op 18 jarige leeftijd weer aan het werk was gegaan liet hij deze liefhebberij niet schieten. De gedachte echter dat het later zijn beroep zou worden is toen niet bij hem opgekomen. Door zich zelf te verdiepen in de vaardigheid van het "klossen" door veel daar over te lezen, b.v. in de bibliotheek in Tuindorp-Oostzaan, die in het bezit waren van vakbladen, heeft hij zich veel eigen gemaakten in 1939 kreeg Henk zijn eerste publicatie in het toen gerenommeerde blad "Vrouw en Huis". Zo is het eigenlijk gekomen dat hij vanaf 1940 les is gaan geven en aan honderden dames de eerste beginselen van het kantklossen bijbracht.
Herhaaldelijk is hij voor de radio en ook later voor de televisie opgetreden om over dit, al eeuwen bestaande handwerk te vertellen en te demonstreren. Veel van zijn zelf ontworpen en uitgewerkte modellenzijn op bestelling door hem gemaakt. Dat zijn kunstzinnigheid ook werd opgemerkt blijkt wel uit het feit dat werk van hem is te bewonderen in museum Booymans in Rotterdam en het Rijksmuseum te Amsterdam. 0ok voor de wieg van Prins Willem Alexander hebben leerlingen van hem de kanten, die hij ontworpen had, geklost.
Niet alleen in kantklossen,maar ook in borduren,frivolitxe9werk en weven was hij zeer bedreven en gaf daar ook les in.
Bron: "De Croosduyker"   Oudheidkundige Vereniging Landsmeer  najaar 2005

1 opmerking:

Anoniem zei

op een rommelmarkt kwam ik een kantkloskussen en alle andere materialen tegen inclusief patronen en de uitgewerkte modelletjes van de kantklosschool van de heer van der Zanden. Ik heb het destijds, misschien al wel 10 jaar geleden voor 5 euro bij een stichting voor een goed doel in Kampen gekocht, en nu ga ik eindelijk ermee aan de slag om deze mooie techniek te leren via een van de wijkverenigingen hier. Leuk om wat van de achtergrond van deze mijnheer en zijn kantklosschool te lezen.