Voor mij betekent web 2.0 vooral wereldwijd contact kunnen leggen en onderhouden. Het internet is gegaan van alleen informatie opzoeken, naar ontelbare mogelijkheden om informatie te geven, aan te vullen en te krijgen. Niet alleen meer lézen over een onderwerp of een foto ervan bekijken. Je kunt ook een filmpje zien, luisteren naar muziek en discussies voeren. Bij het zoeken naar informatie voor een klant heb je naast boeken de informatie op internet waar je uit kunt putten.
Het lijkt me ook een goed idee om een bibliotheekblog op te zetten. Hier kun je speciale dingen aankondigen, dagelijkse gebeurtenissen van commentaar voorzien, boeken toelichten, boekenweekactiviteiten opstarten en bijhouden. Nu gebeurt dit via de site, maar een blog is veel levendiger. Door er ook filmpjes en foto's op te zetten kun je een eigen communitie starten.
Aquabrowser is een voorbeeld hoe interactief een catalogus kan zijn. De zoekopdracht geeft resultaten op boeken, cd's/dvd's, internetbronnen enz. Uitsplitsing naar volwassenen/jeugd, in verschillende talen, op auteur. De mogelijkheid een eigen beoordeling te geven, interesselijsten te maken ismeteen te gebruiken voor je studieonderwerp. Wat een verschil met het kaartenbakje van heel, heel vroeger!
2 opmerkingen:
Hoi Irene, van consument worden we steeds meer ook producenten van informatie of wat dan ook en tegenwoordig kun je alles met iedereen delen. Of je dat ook doet blijft natuurlijk je eigen keuze, maar de mogelijkheden zijn in ieder geval onbeperkt. Ik hoop dat 23 dingen je veel leert al begrijp ik uit je blog dat je al best wel actief bent op het web. Dat is alleen maar een voordeel. Succes! Gr. Janneke
Mooi dat je zo vroeg in de cursus al een inhoudelijk verhaal hebt op je blog. Als je zo nadenkt over de 23 dingen wordt het al gauw meer dan een gereedschapskist. Succes met de inhaalslag!
Groet, Els
Een reactie posten