zondag 28 september 2014

Let op waar je je voeten zet! - Enkhuizen


Het gebeurt niet zo vaak, dat SZ en ik samen op stap gaan, maar gisteren hadden we afgesproken: vroeg bij haar en dan samen naar Enkhuizen om in de kerk naar het Quiltfestival te gaan. Een stralende morgen - Piet Paulusma waarschuwde voor mist in Noord-Holland - daar reed ik weer eens over De Dijk. Genieten van het prachtige zicht over het water en toen aan de koffie!


We waren vroeg bij de kerk, het was nog rustig zodat we de quilts goed konden bekijken. Intussen waarschuwden we elkaar op goed op de grafzerken te letten. Je zult toch onderuit gaan, terwijl je net een schitterende quilt bekijkt.


En die waren er! Wat vind je van de grote quilt links - geïnspireerd door onze oude bankbiljetten.


En dan deze: geweldige 3-dimensionale ontwerpen.

en deze twee kleintjes:
Voor mij was het hoogtepunt van de tentoonstelling de quilt van Lucie Faber: A Bouquet of Flour, gemaakt van rijstzakjes en de witte stukken van meelzakken.


voorkant 


achterkant

Enthousiast vertelde Lucie over haar zoektocht, nadat zij een verzameling rijstzakjes uit voormalig Nederlands Indië kreeg. De zakjes lijken op de Amerikaanse meelzakken uit het begin van de virgie eeuw. Ook deze zakjes werden uit elkaar gehaald en gebruikt voor o.a. kinderkleding. Ze heeft ontdekt, dat de rijst uit Amerika kwam en in Rotterdam, bij de Firma Van Schaardenburg werd gepeld. Daarna werd de rijst in de kleine zakjes verpakt en naar Nederlands Indië verscheept.
Het is een hele zoektocht geweest om zoveel informatie te verzamelen. Ook voor de rijstzakjes moest ze veel moeite doen voor ze genoeg had om een quilt van te maken. Ik vind het een prachtige quilt!

Ja, natuurlijk hebben we gezellig bij de kramen rondgekeken. Wat een mooie lapjes, garens en prachtige boeken - ik heb nog gezocht naar de stoffen van Debbie Mumm. Het lijkt wel of dat merk er niet meer is. Gelukkig heb ik nog een voorraadje om verder te gaan met de Camelot....

Na ons bezoek aan de kerk nog een beetje rondkijken in Enkhuizen - ik was er alleen nog maar eens bij de binnenhaven gaan kijken. Leuke winkels, gezellige winkelstraat, prachtige gevels - niet aan gedacht om foto's te nemen....

Nog even in de Compagniehaven gekeken, om nichtjelief, die daar aan het werk was, gedag te zeggen.


Buitengekomen zagen we deze donkere lucht hangeen, SZ wist waar we heen moesten: De Mastenbar met een terras waar je een schitterend uitzicht op het Krabbengat en het IJsselmeer hebt.


(deze foto heb ik van hun site gehaald)
Gelukkig waaide het over en liepen we langs schilderachtige straatjes naar de auto.


Een dag met een gouden randje

3 opmerkingen:

  1. Dat is een gezellig dagje geweest, en wat leuk zo'n verhaal bij een quilt van rijstzakjes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Eerst even over Debbie Mumm: ik heb nog een flinke stapel fat quaters. Mocht je stof tekort komen dan kan ik je altijd helpen want ik doe er niet echt iets mee. Geweldige tentoonstelling. en wat een mooi verhaal over de rijstzakjes. Bijzonder quilt is het geworden!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een ontzettend leuk en leerzaam logje weer! Over die rijstzakjes bijvoorbeeld, ik had geen idee!! Ben het helemaal met je eens dat die quilt de meest bijzondere is.. Groetjes!!

    BeantwoordenVerwijderen