zondag 17 juli 2016

Afsluitdijk - Stevinsluizen


Het was vandaag een stralende dag, hoog tijd om er even uit te gaan. Nog eens in Den Oever kijken en meteen een visje halen bij de kraam, die we zien staan als we vanaf de Afsluitdijk richting Noord-Holland rijden.

Het was er gezellig druk: niet alleen bezoekers voor de viskraam, maar er werd ook geparkeerd om een tochtje te maken en zeehonden te spotten.


Aan beide kanten van de Afsluitdijk zit een sluizencomplex, waar overtollig zoet water gespuid kan worden op de Waddenzee.
Deze sluizen heten de Stevinsluizen.Via het fietspad liepen we over de sluizen naar het "eilandje".Ik was nog nooit er over heen gelopen, nu konden we mooi eens bij de bunker kijken.


Eerst voorrang geven aan de jachten, die het Wad op gingen en toen verder.Je kunt er natuurlijk niet in, maar toch is het indrukwekkend. Aan de Friese kant 
kun je het bunkercomplex, waar zo zwaar gevochten is bij het begin van de Tweede Wereldoorlog,
bekijken, Dat is nu het Kazemattenmuseum
Het was laag water, dan zie je ook, dat er nog op kleine schaal gevist wordt met vaste netten.

Er wordt momenteel druk gewerkt aan versterking van de hele Afsluitdijk, er zijn al heel veel plannen voorbij gekomen op de Friese radio en tv. Vismigratie, energie opwekken door middel van windenergie - maar misschien ook nog wel anders... Vanaf 2017 begint het grote opknapplan!
Klik op de link voor meer informatie, het is heel interessant. Ook Rijkswaterstaat geeft informatie over de plannen voor de duurzame energie, die opgewekt gaat worden.Nu is het nog een rustige plek, waar je heerlijk in het zonnetje kunt kijken naar alle boten, die door de sluizen gaan.


Ik denk, dat deze onderweg is naar Enkhuizen...

2 opmerkingen:

  1. Leuk om even mee te kijken! Ik ben hier nog nooit geweest ...
    Leerzaam stukje en we moeten toch maar eens Friesland doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Indrukwekkend, al die sluizen. Maar Amsterdam dichtbij? Tja als je via de polders moet is het nog veel verder. Deze westerling vind het noorden van het land toch heeeel ver weg!

    BeantwoordenVerwijderen