zondag 17 januari 2016

Boekentip - Het boek van gevonden voorwerpen





Jaaa, het heeft gesneeuwd...
Niet veel, hoor, maar toch: het is wit buiten.

We hebben al een ommetje gemaakt en nu is het tijd voor het breiwerkje 
en een mooi boek.
Lekker lezen en genieten van een mooi verhaal?
Dan is dit weer een hele fijne:




Een stevig, zwaar aanvoelend boek met een intrigerende titel - "Het boek van gevonden voorwerpen"
debuutroman van de Engelse schrijfster Lucy Foley.
Het verhaal wordt verteld door verschillende mensen, maar vooral door Kate: haar moeder, de gevierde balletdanseres June Darling, is pas overleden en Kate heeft veel moeite het verlies te accepteren en te verwerken. Pas als haar grootmoeder, Evie, iets meer vertelt over bepaalde gebeurtenissen uit het leven van haar moeder, krijgt ze weer een doel: uitzoeken wie de biologische ouders waren van June.

Dan ontwikkelt zich een bijzondere geschiedenis, die beurtelings vertelt wordt door de mensen, wie het aangaat. Dat maakte het zo nu en dan wel een beetje verwarrend: wie hoort bij wie? Maar gelukkig staat boven elk hoofdstuk de naam van de verteller en al snel heb je het wel op een rijtje.

Een beroemde schilder, een rijke galeriehoudster, bezoeken aan Corsica en New York - er gebeurt heel veel in het boek, maar de vaart zit er goed in. Heerlijk om te lezen en van te genieten, zeker met dit winterse weer. Aanrader!

Er is ook een tweede boek:



Truien bij de Vleet geschreven door Anja Geldof en Stefanie Huibregtse - een overzicht van de geschiedenis van de Zeeuwse truien. Anja en Stefanie beginnen letterlijk aan de keukentafel: de tafel van Jeanet Jaffari-Schoevers. Jeanet is bezig met de herintroductie van de visserstrui uit Arnemuiden, waar zij en haar man een handwerkwinkel en naaiatelier runnen. Als er een trui uit Arnemuiden is, met een bepaald patroon, zijn er dan ook truien met een specifiek patroon uit de andere Zeeuwse vissersplaatsen?

En dan begint het project: zoeken naar beeldmateriaal en truien uit de Zeeuwse Delta en de patronen rubriceren (en breien in hedendaagse materialen. Ik vind zulke boeken ontzettend interessant, dat had ik ook in mijn quilttijd - de geschiedenis van een werkstuk weten, boeit me mateloos. Het mag een quilt zijn, borduurwerk, breiwerk -  daarom ben ik ook al zo lang geabbonneerd op Handwerken Zonder Grenzen.

In dit boek wordt verslag gedaan van de zoektocht van beide dames; allerlei vissersplaatsen komen aan bod: Yerseke, Colijnsplaat, Breskens en Zeeuws-Vlaanderen om er maar een paar te noemen.. Overal duiken de oude werktruien op en steeds meer patronen worden gedocumenteerd. Ook de oorsprong van de visserstruien, die in Engeland ligt is onderzocht - tot in Cornwall strekt het onderzoek zich uit.  Het resultaat is een prachtig naslagwerk met foto's en verhalen over visserslui en veel patronen voor truien - uitgewerkt in hedendaagse materialen en modellen. Het is dus ook een boek met prachtige truien.  Achterin staat een deken, die gemaakt is door een keur van de patronen te combineren tot een heerlijke wegkruipplaid. Een sieraad in huis, een comfortdeken op de bank en ook een soort "merklap" - welke patronen kun je maken met de combinatie van rechte en averechte steken? Een naslagwerk en het heeft niet voor niets de Publieksprijs van de Zeeuwse Boekenprijs 2015 gewonnen!

Voor meer informatie kun je ook naar de site gaan: zeeuwsevisserstruien, hier staat nog veel meer achtergrondinformatie.

1 opmerking:

Marguerite zei

Leuk de sneeuw vandaag he!
Heel wat anders dan de ijzel.
Nu konden we naar buiten.
Geen wind en zon...
Krijg spontaan zin in het voorjaar.
Maar eerst nog een paar dagen vorst (volgens de weermannen).