maandag 8 juni 2015

Textielfestival Weerribben 2015


Afgelopen weekeinde werd het eerste Textielfestival Weerribben gehouden. Van vrijdag 6 juni tot en met zondag 7 juni gehouden in het dorpje Oldemarkt en omgeving. Het thema voor deze dagen was SCHAAP. Er was een auto- en fietsroute langs verschillende expositieruimtes, een kramenmarkt en workshops. Onder het motto  "SCHAAP je mee?"" is er door zo veel mogelijk deelnemers in de directe omgeving van Oldemarkt een schaap gemaakt/versierd. Zorginstellingen, scholen, deelnemers aan breicaf√©'s - iedereen heeft enthousiast meegedaan om een zo groot mogelijke schaapskudde van textiel te maken. Die schapen stonden overal langs de route opgesteld, zowel binnen als buiten.Er waren exposities op amateur- en professioneel niveau met deelnemers uit het hele land, workshops en lezingen waarin textiel centraal stond."Contactdozen - Circles of Life" van Jolande van Luijk, uitgaande van gehaakte rondjes, die buurvrouw Hennie voor haar haakt. Jolande vraagt vrouwen uit haar omgeving een "Hennie"te kiezen en daarbij strookjes stof uit te zoeken. Daarvan wordt een lapje gevilt, wat de basis is voor elk werkstuk.

Op de fiets zijn we een deel van de route langsgegaan: In "Et Karkien" ('t Kerkje) zagen we een my sterieuze bijeenkomst:


Als eerste zag ik de engelen, maar uit mijn ooghoek ook deze witte monniken, die stilletjes op de bankjes zaten. Gelukkig was het een zonnige middag....


Deze vrolijke figuurtjes zijn, net als de witte wezens, gemaakt door Helma van Kleinwee.

Over een zandweggetje fietsten we naar de volgende locatie; de galerie van Marijke Booij in Blesdijke


Hier zagen we werk van Marieke Smink  en Joke van Zinderen
Al met al een heerlijke dag: de kramen in het dorp zagen er prachtig uit en hadden schitterende materialen en textielvoorwerpen te koop. 

Ik heb weinig gekocht, maar dat komt meer omdat er zoveel moois was, dat ik niet kon kiezen. Daarom vooral visitekaartjes meegenomen, zoals van Stik'nStof. Zij verkopen o.a. de mooie, degelijk scharen en fourniturenvan Merchant & Mills

Wel een garenpakketje meegenomen van Sue Spargo, gekocht bij Heikina. Die heeft ook een sortering, kijk maar eens rond op haar site.
en stukjes zijde, van oude sari's. Bij het parkeerterrein hingen allemaal hoofddoekjes te wapperen in de bries. Ook dat was een thema: 
's Moeders sjaaltje - de verzameling van Marja van Trier. Vroeger hoorde bij elke jas een mooie sjaal, voor om je hals of je hoofd. Het was een gewild mode- accessoire. Tussen de sjaals aan de lijn hangen ook geprinte portretten van vrouwen met hun sjaaltje.Je kunt nu nog wel een Kunstvaartocht boeken - een vaartohct langs textielinstallaties om eilandjes in de Weerribben. 
Over twee jaar is er weer een Textielfestival!

en ja, binnenkort is ook weer de Weversmarkt in Hoorn...

3 opmerkingen:

 1. Wat een leuk uitje!
  Ik ben meestal degene hier in huis die alle uitjes in de omgeving kent. Maar deze heb ik niet gelezen. Had dit weekend ook helemaal geen tijd natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Was graag gegaan maar er kwam wat tussen en dat terwijl het zo dichtbij was.
  Ben nu van plan om zo'n vaartocht te gaan doen deze zomer.
  Je hebt geboft met het mooie weer!
  gezellige avond
  groetjes,Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat ontzettend leuk zo'n textielfestival! Gelukkig prachtig weer en dan lekker op de fiets. Mmmmm, heel niet gek!

  BeantwoordenVerwijderen