vrijdag 17 april 2015

Televisie kijken - BBC
Ieder zondagavond kijk ik naar de Antiques Roadshow, een BBC programma over antieke en oude voorwerpen, die door het publiek voorgelegd worden aan antiekexperts. Elk programma wordt opgenomen op een mooie locatie bij een landhuis, in een kathedraal of een museum. Het is in de stijl van Kunst & Kitsch, maar ik vind het een beetje losser van toon. De presentatie is in handen van Fiona Bruce, die ook o.a. bekend is als nieuwslezer en presentatrice van Crimewatch.

Deze weken loopt er een programma, wat aansluit op Antiques Roadshow: bepaalde voorwerpen worden uitgelicht en de geschiedenis ervan wordt nagetrokken. Elke avond om half acht zit ik klaar om te zien, Gisteravond werd er gesproken over de redding van 700 drenkelingen van de Titanic door de bemanning van het schip Carpatia. Kleindochter en achterkleindochter van de kapitein hadden voorwerpen laten zien bij Antiques Roadshow. In dit programma konden ze praten met de kapitein van een modern cruisseschip: hoe werkt hij nu en wat had de kapitein toen tot zijn beschikking?

Wat ook veel indruk maakte, was het verhaal van Zdenka Fantlova, een Joodse vrouw van 93, die 6  vernietingskampen overleefde. Zij had nooit haar redder, een Britse soldaat, die haar vond in Bergen-Belsen, kunnen bedanken. De redactie van het programma had een collega van die soldaat gevonden, 94 jaar oud. Hij was één van de 35 soldaten, die als eersten in het kamp kwamen en daar de enorme ellende zag. Beide oude mensen konden nu samen praten over die tijd en dat was een emotionele ontmoeting. Zdenka kon nu eindelijk één van die soldaten echt bedanken voor het redden van haar leven. Ze vertelde, dat ze echt op sterven na, dood was geweest. Na de oorlog is ze via Zweden, in Australië en daarna in Londen terecht gekomen. Ze kinderen en kleinkinderen en dat allemaal dank zij die ene Britse soldaat, die ze nooit weer gezien heeft en waarvan ze ook geen naam had.


Bijzonder programma: BBC Antiques Detectives

6 opmerkingen:

 1. Moet ook maar eens verder kijken dan alleen de Nederlandse zenders. Meteen goed voor mijn talenkennis. Ben een nul in talen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank voor de tip! Heb wel de ontmoeting gezien van Zdenka met haar bevrijder op BBC News en vond dat bijzonder.
  gezellige dag
  groetjes,Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dankjewel voor de tip. Ga zeker kijken naar dit programma op zondag . Lijkt me zeer interessant.
  Gr.Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben niet zo'n televisiekijker, maar deze programma's lijken me wel de moeite waard.
  De BBC heeft toch wel een wat verfijnde smaak...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De aflevering van de Joodse mevrouw heb ik gemist. Maar ik heb wel een aantal afleveringen gezien. Overigens grappen wij thuis altijd dat wij alles al lang in de vuilnisbak hadden gegooid! De oude mevrouw is nogal van opgeruimd staat netjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik mis dit soort programma 's is Zweden, word weinig aandacht aan besteed!
  Ik vind haar een briljante presentatrice.
  Fijn weekeinden vanuit Zweden

  BeantwoordenVerwijderen