zondag 9 november 2014

Remembrance Day 2014


Op 11 november is het in het Verenigd Koninkrijk Remembrance Day, de dag waarop de gevallenen uit de Eerste Wereldoorlog en de oorlogen en gewapende conflicten erna, herdacht worden.

Dit jaar is het 100 jaar geleden en overal wordt er extra aandacht aan besteed. Op zondagavond kijk ik altijd naar de Antique Roadshow (te vergelijken met Kunst & Kitsch). Daarin is dit jaar al een paar keer een programma gebracht, waarin voorwerpen uit de Eerste Wereldoorlog en de mensen die daarbij horen, onder de aandacht kwamen. Steeds heel aangrijpend om te zien.

In de Tower is dit jaar een bijzondere installatie gemaakt: je kon een keramische klaproos (het symbool voor de gevallenen) kopen, die in de droge slotgracht in de grond gestoken is. Het doel was om voor elk slachtoffer (bijna 900.000 !!) een klaproos te zetten. Het is een schitterend gezicht geworden.
Op 17 juli is de eerste klaproos geplant door de langst dienende Wachter bij de Tower, Y. S. Crawford Butler. En vanaf augustus tot nu is de slotgracht langzaam helemaal gevuld, tot het doel bereikt was. 


Niet  alleen de Queen is gekomen, ook de prinsen kwamen langs


Het mooiste vond ik de foto's van het bezoek van Warhorse, heel passend omdat dit juist de geschiedenis van alle paarden, die gediend hebben, behandeld.


5 opmerkingen:

 1. Ben zelf heel slecht in Engels. De BBC zet ik dus nooit aan. Dom, want ik ben gek op kunst en kitsch. Wat mooi die klaprozen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb je ook wel eens gekeken naar de herdenking bij de Cenotaph in Londen die begint om exact 11 u 's ochtends met een krans van poppy's gelegd door de queen met daarna de parade van oud militairen? heel indrukwekkend vind ik dit.
  groetjes,Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig die klaprozengracht. Hier in Frankrijk wordt de 11e november ook altijd herdacht. Tot in het kleinste dorp zijn ceremonies met de burgemeester bij het monument. Wij vinden het dan ook mooi dat wij deze keer weer mee kunnen maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel erg aangrijpend en bijzonder die zee van klaprozen... wat een schitterend monument!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zaterdagavond bleef ik op voor de dodenherdenking in de Royal Albert Hall. Dat is elk jaar weer een kippenvelmoment. Ik ben gek op alles wat Engels is maar wil er niet wonen. Gekke klasse maatschappij! En dan de NHS. Nee, geef mij dit land dan maar.

  BeantwoordenVerwijderen