woensdag 20 augustus 2014

Rondvaart - Maasvlakte


Dit was het doel van ons uitstapje met de Captain: het informatiecentrum Futureland. Je kunt daar alles te weten komen over de ontwikkeling van dit stuk havengebied.


En zo ziet het er uit als je op het parkeerterrein staat. Rechts het informatiecentrum, daarachter zie je al een glimp van de enorme kranen, die straks de grote containerschepen gaan laden en lossen.


 Meteen in de entree al een plattegrond van de hele Maasvlakte, helemaal links is het nieuwe gedeelte te zien.dit is een kaart waar je alle schepen op ziet, die er op dit moment varen.
Er is informatie over de bouw van de dijk (met aan de buitenkant 7,5 km. nieuw strand mét een kiteplek), die dit deel omsluit - de kraan, die de blokken legde en een de uitleg over de opbouw in klein formaat. Het hele informatiecentrum zit vol met interactieve hoekjes, ik zag kinderen heel geconcentreerd er mee bezig.
Dan naar buiten, waar de rondvaartboot op ons wacht - blijkt de boot de Feanprinses uit Earnewald te zijn. Uit Friesland....wordt ze uitgeleend of gehuurd?
Dan gaan we er op uit en anderhalf uur lang vertelt de gids over alles wat er te zien is, de gebouwen, de schependit is één van de Maersk schepen, de grootste containersschepen, die er zijn. Deze kranen (die net zo hoog zijn als de Erasmusbrug) kunnen 8 lagen containers op een schip zetten. De kranen in de nieuwe haven, die binnenkort geopend wordt, zal 10 lagen kunnen stapelen. 


Wat een gevaartes! en dan rijden er nog "kleine" gemotoriseerde kranen rond, die één container kunnen verrijden (zonder machinist, allemaal hé!) levensgevaarlijk om er rond te lopen!

Door de raampjes van de rondvaartboot zien we in de verte het gebouw, waar straks alle kraanmachinisten zitten, die met computer en camera's de kranen bedienen. De machinist zit niet meer bovenin de kraan te werken, maar met collega's in een kantoor.

Waren deze kranen voor 7 lagen containers? Ik weet het niet meer, ik weet wel een heleboel andere dingen: dat het een haven is, waar schepen van boot tot boot kunnen bunkeren - dat daar boten uit Rusland komen, omdat hun havens 's winters dichtgevroren zijn en ze zo toch bevoorraad kunnen worden en meteen verder kunnen. Tijd is geld!

Na ons tochtje nog even naar de Spottersplek, even over de Waterweg kijken. De Captain heeft weer even de zee gezien en ActionMan de ferry naar Engeland, die hij elke dag voorbij ziet varen op de webcam.


Op de terugweg, vlak voor de Afsluitdijk, rijden we in een grote wolkenrand op. Indrukwekkend!4 opmerkingen:

 1. Wow, Irene, zoals jij dit beschrijft en laat zien is het heel indrukwekkend. Gek genoeg wonen wij aan het randje van de Waterweg en kunnen wij die grote schepen (als wij in Nederland zijn tenminste) iedere dag voorbij zien komen, maar dat vinden wij heel gewoon. Schitterende foto van dat wolkendek dat jullie tegemoet kwam bij de Afsluitdijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat is het lezen van de diverse bloggen toch leuk!
  Net een blog met een hele mooie excursie in Drenthe. En nu deze excursie bij jou.
  Indrukwekkend hé om langs die grote zeeschepen te varen. Wat voel je je dan klein.
  Nu maar hopen dat de haven ook echt gebruikt gaat worden. Met de economie van dit moment weet je niet meer wat je wel of niet moet doen...
  Ook grappig dat je daar met een rondvaartboot uit Friesland rond voer. Of ze daar zulke 'kleine' boten niet zelf hebben. Hahaha...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een leerzaam uitstapje! Dit is voor ons de overkant. En boten kijken aan de Waterweg is een geliefd uitje. Mijn vader had vroeger een aantal coasters in de vaart en als klein meisje stond ik elke avond langs het water om te kijken of de boten op tijd waren en het tij zouden halen in Engeland. Leuk, een rondvaartboot uit eernewoude

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De rondvaart in de haven van Rotterdam hebben we al eens gedaan, maar dit is toch weer even iets meer. Het ziet er interessant uit. Ik heb de link doorgegeven aan de mannen.
  Bijzondere luchten zijn er de laatste weken te zien, maar ik zie ook graag nog het zonnetje.

  BeantwoordenVerwijderen