zondag 6 juli 2014

"Even een bekende opzoeken"....


We hebben er afgelopen week al zoveel over gehoord via Omrop Fryslân en de mensen, die al gegaan waren: het is een geweldig gezicht al die imposante zeilschepen! Vanmorgen, na een korte nacht vanwege de spannende wedstrijd van Nederland tegen Costa Rica) was één opmerking van ActionMan genoeg: snel naar Harlingen, voor het druk wordt!


 Wow, het is meteen raak - daar liggen ze langs de kade en we kunnen er zomaar vlak langs lopenEven op een ponton om ze beter te zien - meteen een goed zicht op het reuzenrad. Daarin heb je een schitterend uitzicht over de wijde omgeving en vooral ook over het Wad.

Da


Dit is indrukwekkend, dat mastenwerk - is dat die Russische boot?


De crew kunnen we even niet vragen - te druk contact te leggen met thuis....


Ja, het is echt de Kruzenshtern.. Wat een imposant schip!

Er tegenover heeft Omrop Fryslan z´n plekje: elke dag live uit Harlingen - er is steeds iets te doen.


Daar gaan we nog veel naar luisteren, deze zomer. Kaatsen, Skutsjesilen, Fierljeppen (verspringen)...de zomer is nog maar net begonnen.

Verder gaan we, want waar ligt de Statsraad Lehmkuhl? Het moet vlakbij zijn volgens de bijlage uit de krant.


Daar is ze al: helemaal aan het begin van de kade, wat een mooie plek!


Dit is het Noorse opleidingsschip met als thuishaven Bergen. Ze is onze oude bekende, toen we Bergen bezochten, lag ze in de haven. Ik vind het zo´n elegant schip! Leuk om haar nu hier terug te zien.

Er is nog veel meer te zien:
Wandelen over de brug richting van de ferryterminal van Doeksen (naar Terschelling en Vlieland), dat verkeer gaat gewoon door, natuurlijk.In de binnenhaven is het ook feest:


Hier ligt de Wylde Swan, die de eer had om de Sail  Inn aan te voeren. Alle schepen, die hier liggen doen mee aan de Tall Ships Race 2014


De bemanning bestaat, naast een vaste crew, uit trainee's: je kunt een deel van een reis meevaren om zeilervaring op te doen en in een internationale groep te werken. Vanmorgen zag ik verschillende jongeren, begeleid door ouders, onderweg naar 'hun" schip. Spannend...Je kijkt je ogen uit naar al die verschillende soorten schepen: oude, mooi gerestaureerd en modernere - het ligt vanmorgen gezellig naast elkaar. De bevoorrading is in volle gang, crew leden, checken hun mail en zitten met een ontbijtje aan dek. Nog een paar uur en dan gaat het beginnen!Volgend jaar in Alesund?

6 opmerkingen:

 1. Ben je ook op de Bark Europa geweest? De witte boot op foto 3. Een Nederlands schip en het favoriete schip van mijn dochter om op te zeilen. Dit jaar moest ze genoegen nemen met een dagje kijken op zaterdag want ze moet nog 2 weken naar school. Hopelijk volgend jaar weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel voor de prachtige foto's van deze Sail! Heerlijk even weer terug naar herinneringen aan zee en schepen.
  Mooie wolkenluchten waren er-bleef het droog?
  Jaren geleden naar Delf-Sail geweest-daar lag toen het schip uit een Engelse serie.Dat leek in de serie heel groot,maar in werkelijkheid was het maar een klein bootje.Sorry,maar ben de naam kwijt van die serie met captain Baines en .....
  groetjes,Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jij hebt dus ook genoten, wij ook het was super.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ben je ook op Statsraad Lehmkuhl geweest? Wij wel en lang ook, want ohhh wat ziet alles daarop er gelikt uit. Als nieuw. Heb ons zeilmeisje al gezegd dat ze nog even moet wachten tot ze kan proberen op de Wylde Swan les te mogen volgen. Ze gaat nu naar de tweede van het vwo en als je in 4 vwo zit kan ze het proberen.
  Ga nu zelf een blogje schrijven. Wij hadden alleen de pech dat we gisteren die gigantische bui over ons heen kregen en eerder naar huis gingen dan gepland.
  Groetjes Marguerite

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig al die tallships! Indrukwekkend hè. Een flinke tijdgeleden was het in Scheveningen. En toevallig was ik een van de dagen ervoor hier op het strand toen heel veel schepen binnen liepen een imposant gezicht al die masten aan de horizon.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een fantastische foto's. Je hebt ons heerlijk mee laten genieten. Ik ben dol op dit soort schepen!

  BeantwoordenVerwijderen