woensdag 23 juli 2014

Drie Boekentips - Nationale Rouw


Heerlijk, een nieuwe van Marcia Willett - een fijn boek voor de vakantie/in de tuin/op de bank. Met het warme weer van de laatste tijd is het heerlijk om in de tuin te zitten lezen. Een mooi familieverhaal, waar ik eerst even bij op gang moest komen.

Jess Penhaligon reist af naar Devon om de David Porteous-prijs in ontvangst te nemen voor één van haar botanische schilderijen. Ze komt in contact met Kate Porteous, de weduwe van David, en vindt een warm welkom bij haar en haar grote familie- en vriendenkring. Wanneer er herinneringen worden opgehaald, wordt het voor Jess al snel duidelijk dat zij en Kate een gezamenlijk verleden hebben. Het heden en verleden loopt vooral in het begin nogal door elkaar en er komen veel personen in voor. Na een paar hoofdstukken kreeg ik door wie bij wie hoort en begon het boek me echt te boeien.

De laatste week volg ik het nieuws over de ramp met vlucht MH 17 op de voet - zo indringend en onbegrijpelijk! Vooral de houding van de militaire macht in het gebied geeft me een intens ongemakkelijk gevoel: waarom ga je zo om met de gevolgen van je daad? Waarom stel je het gebied niet open voor opruimwerkzaamheden? Gelukkig komen de lichamen nu toch sneller naar Nederland dan verwacht. We volgen de hele middag de gebeurtenissen op vliegveld Eindhoven.
Om even te ontkomen aan de vreselijke werkelijkheid ga ik het liefst lezen (of handwerken). Gelukkig, aan mooie boeken is nooit gebrek.Daphne heeft na jaren ploeteren haar leven op de rails: ze is eigenares van een restaurant, binnenkort gaat ze trouwen met haar rijke vriend Stephen. Dat wil ze doen op het Griekse eiland uit haar jeugd. Ze gaat met haar dochtertje alvast vooruit om de bruiloft voor te bereiden. Als ze bij haar wijze grootmoeder logeert, komen de herinneringen aan vroeger naar boven. Hoort ze op het eiland thuis of in New York?
Het verhaal doet me een beetje denken aan de filmbeelden van Meryl Streep in Mama Mia. Je ruikt de geuren en ziet het havenstadje voor je. Heerlijk!
"De zomer van mijn leven" is het debuut van Yvette Manissis Corporon - ik zie uit naar nog meer van haar verhalen.En dan het nieuwste boek van Lucinda Riley: de Lavendeltuin. In dit verhaal lopen twee verhaallijnen door elkaar: in het heden gaat het over Emilie - de laatste telg van een roemvol Frans geslacht. Hoe gaat zij, na de dood van haar moeder, haar erfenis (een vervallen chateau met inhoud) beheren? De tweede verhaallijn speelt tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarin de Engelse Constance in contact komt met de vader van Emilie. De dingen die toen gebeurden hebben een grote invloed gehad op het leven van Emilie. In de loop van het verhaal wordt Emilie meer volwassen en leert te vertrouwen op haar eigen beslissingen.

Dit is een boeiend verhaal wat me echt in de ban had. Alweer een aanrader!


2 opmerkingen:

  1. Heerlijk weer een paar boekentips! Van Marcia Willett heb ik al meer boeken gelezen.Soms is het moeilijk om een boek te kiezen en kom je thuis met iets wat tegenvalt.Ken je -Het orchideeenspoor-van Ineke van Bronswijk?
    Voel me erg machteloos bij wat er gebeurd is met het vliegtuig in de Oekraine.Volg het nieuws hierover en hoop dat de nabestaanden en vrienden steun en troost mogen krijgen door deze dag.
    groetjes,Truus uit Drenthe

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je leestips zijn altijd goed... Ik lees veel van dit feel good boeken. Ze zijn het allerbeste slaapmutsje. Heb net sterren boven Cornwall uit. Een aanrader maar dan wel eerst Een affaire in Cornwall lezen... En hte neergeschoten daar schieten woorden te kort en past alleen stilte lijkt het.

    BeantwoordenVerwijderen