maandag 2 juni 2014

Dagje Zwolle


Zo'n goedkoop kaartje geeft veel mogelijkheden: Utrecht, Amsterdam, Maastricht... wat doen we?  Niet weer naar Groningen - Zwolle!Hier willen we heen, museum De Fundatie - die koepel bekijken en het uitzicht over Zwolle ook!
Eerst koffie, want we hebben al een heel avontuur achter de rug - 
"nee, conducteur, dat hebben we niet gezien, dat we in de eerste klas zitten" (te veel gekletst...wel gedacht: "wat is het hier rustig"") en dat we niet de stempelautomaat moesten gebruiken om in te checken, maar de chipknipautomaat...als we teruggaan weten we hoe het moet!


Het museum is nog niet open, maar het is geen straf om op het terras van Villa Suikerberg koffie met huisgemaakte appelkoek te eten...
Kun je meteen de koepel goed bekijken. Vriendin weet te vertellen, dat de tegels geleverd zijn door Tigchelaar uit Makkum. De bekleding is heel bijzonder vanwege de structuur van de tegels. 


Op deze foto zie je wat de structuur doet met de lichtval op de koepel - je ziet 'm bijna niet. 
Vanuit het oude deel van het museum ga je steeds hoger en langs smalle trappen kom je boven, waar je kunt genieten van het schitterende uitzicht over de stad.Prachtig.. tot je je omdraait en deze twee zit liggen - verontrustend - wat liggen die daar vreemd...
Horen ze bij de tentoonstelling over Meer Macht.Wij gaan snel naar buiten, het is heerlijk weer, er is een straatfestival en er is muziek in de stad.


Heerlijke lunch, bijzondere locatie:

      
Boekhandel Waanders in de Broerenkerk - inderdaad een bijzondere ervaring om daar binnen te lopen. Eerst maar even lunchen en intussen lekker rondkijken.
De schitterende fresco's:


  de grafzerken in de wand tussen de boeken, met  - in een ruimte onder de glazen plaat in de vloer (alleen zichtbaar als je op een knop drukt) het skelet van Herman.

de hele indeling en opstelling is geweldig - retaillen op z'n allerbest! Kijk hier voor meer foto's van het interieur. Naast de boekencollectie veel aandacht voor cadeauartikelen: op de afdeling Koken niet alleen de boeken, maar ook serviesgoed en wijnen. Boeken over woninginrichting met design voor je huis, tuinieren gecombineerd met buiten, reizen en natuur.Dit is verleiden op het hoogste niveau!We zijn ook in andere winkels geweest: Dille & Kamille (ook een topper op gebied van retailen), de kookwinkels van Oldenhof en Pippoos, natuurlijk... 


Op de terugweg, in de trein ( ja, keurig in gecheckd bij de goede paal) merkten we pas, dat we NIETS gekocht hebben bij Waanders - dat is toch wel heel vreemd. Is het de overweldigende ervaring, het rondkijken - van het een naar het ander gaan? Is het de collectie? Is er te veel? 
Misschien toch maar een keertje teruggaan....

4 opmerkingen:

 1. Zoals we hier in het Westland zeggen: je bent goed uitgeweest! Wat een schatten heb je gevonden bij Pipoos. En het museum, dat lijkt me ook wel wat. Vroeger ging ik regelmatig naar Zwolle. Maar de laatste jaren komt het er niet meer van. Anny van rafels en rozen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk de boekhandel in de kerk! De volgende keer toch maar eens een kijkje nemen bij Waanders.
  Vorig jaar hadden we in Zwolle de reunie van de 'kleuterkweek' en zijn we ook in het museum geweest.
  Bedankt voor je tip ook qua reizen,want ik ben al in geen eeuwen met de trein geweest.
  Geniet van je aankopen-al een idee wat je gaat maken?
  gezellige dag
  groetjes,Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Irene,
  eindelijk weet ik hoe ik bij je blog kan kijken! Wat is dat een ge-wel-di-ge boekhandel hè? En je hebt net de highlights wat mij betreft eruit gehaald: Dille & Kamille en Oldenhof! Leuk blog. In februari keek ik mijn ogen uit in het museum, zo mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jazeker, een heerlijke winkel. Die staat op de lijst voor het volgende bezoekje aan de stad! Maastricht heeft ook eentje, maar dit is dichterbij.

   Verwijderen