dinsdag 30 april 2013

Kroningsdag - afscheid





Dit is wel een heel andere dag als toen in 1980 - nu een vrolijke, meelevende sfeer - afscheid van een bijzondere vrouw, einde van een tijdperk. De start van een andere tijd - een koning met een jong gezin - weer dertig jaar?

zaterdag 27 april 2013

Huswif - bladzijde twee



Bladzijde twee van de Huswif vordert gestaag: het linkerflapje zit vastgespeld. Aan de rechterkant is  een zakje gemaakt waar een notitieboekje in geschoven kan worden. Het zit met drukknoopjes op de ondergrond, want eronder komen de pennen en het lineaaltje. Ik ben nog bezig het lintje, waar ze achter gestoken worden, op de goede plek te spelden. Omdat ik weet, wat ik er in wil hebben, kan dit op maat gebeuren. Sjiek!! Omdat het zakje met drukknopen vastzit, kunnen de pennen niet verschuiven.

Het lineaaltje is nog van één van de Midweken in Fredeshiem. Het heeft een losse achterkant, waar je mooie stukjes stof invouwt. Op het zakje (bijna helemaal met de hand gemaakt) zit een frivolitébloem, die ik ook gekregen heb.

donderdag 25 april 2013

Mandala borduren




Op zoek naar mandalaplaatjes voor mijn Pinterestboard kom ik deze prachtige geborduurde ontwerpen tegen.

Ohh, dat is mooi!! Gelukkig kun je via Pinterest ook doorklikken om op de site van de pinner te komen. Toen ontdekte ik Chátelaine, een Duitse ontwerpster. Wat een prachtige patronen heeft zij ontworpen! Ik weet niet welke ik zou kiezen om te maken - zo'n tuin? zo'n Middeleeuws stadje? Er zijn ook kleinere ontwerpen om mee te beginnen.

Ze zijn maar 68 x 68 steken, leuk om het eens uit te proberen.

En wat denk je hiervan? Voorjaar in Holland? Heel toepasselijk, maar ook weer een heel grote...


Voor meer inspiratie kijk je bij chatelainestitichers of bij Joze.

dinsdag 23 april 2013

een Affo!!




Zondagmorgen, na de wandeling in Harlingen, zat ik te breien aan de laatste rand van de omslagdoek. Een half uur had ik nodig voor één toer. Toch maar eens tellen.. hoeveel steken staan er eigenlijk op de pen? 

690.

Oeps.. en ik begon met het opzetten van 7 steken!

Intussen is de omslagdoek echt af. Al die tijd heeft het breiwerk opgepropt gezeten. Ik had geen idee, hoe hij er uit zou zien. Is het niet een plaatje? Heerlijk warm en erg ruim. De laatste toer aan de mohairrand is afkanten met het dikkere garen. Nu zie ik ook waarom: de rand krult niet om, maar hangt erg mooi.




Hier zie je nog een keer de afwisseling tussen het breien met beide garens en de stukken er tussen, waar je alleen met het verloopgaren breit. Je ziet ook nog net een stukje van de onderrand in Kid Silk.



zondag 21 april 2013

Harlingen bij laag water



Vanaf de dijk, bij het monument "de Stenen Man", heb je een prachtig uitzicht over de buitenhaven van Harlingen. Links (onderste foto) het strandpaviljoen Zilt, rechts de haven met een wandelkade. Dat was ons doel vanmorgen: even over het water kijken!



Bij ons vorige bezoek lag hier een modern vrachtschip, nu zien we al een heleboel schepen van de bruine vloot aan deze kade.


Kijk, de kraan is ook weer verhuurd, er staat een auto op de parkeerplek eronder.
Wij lopen door, het is nog een heel eind ;)).



De Friesland is onderweg naar Terschelling. Erachter komt een sloep, die aan het trainen is voor de HTsloepenrace op 10 en 11 mei. Ze kunnen mooi meeliften met de stroming van de ferry.


Ondanks het vroege uur, was gezellig op de pier!
En wat we ook zagen: bruinvissen!!! Ik denk een stuk of zes.
Niet te fotograferen, natuurlijk...Ik vond wel een filmpje op YouTube:

zaterdag 20 april 2013

Eindelijk voorjaar....


Een cht Hollands voorjaarsplaatje: de boom bloeit weer! Elke dag fiets ik hier langs en elk jaar kijk ik er naar uit...komen de bloemetjes al uit? Nu ligt die boot er ook nog zo mooi aangelegd...


In onze eigen tuin komt alles ook tot leven. De regen en warmte van de laatste paar dagen helpt enorm...de stermagnolia begint ook! Ze ruiken zo lekker, daarom is het boompje bij de achterdeur gezet. Dit is z'n tweede jaar, zo te zien gaat het goed met hem.


En bij de buren staan de wilde viooltjes in volle bloei.

donderdag 18 april 2013

Als de kat van huis is...


dansen de muizen op het aanrecht! 

"Wat ga je doen, vanmiddag?" vroeg ik, voor ik vertrok naar het Karmelklooster. Zondagmiddag - beetje in de tuin of zo, dacht ik. "Kweenognie", zei Action Man. "Rustig aan, boekje lezen, onkruid wieden, zoiets".

Gerustgesteld vertrok ik voor een middagje vriendin/kletsen/kultuur/ handwerken. Bij terugkomst hing het aanrechtblad scheef tegen de muur en waren de kastjes gesloopt. Tssss, had dat niet even kunnen wachten? Hadden we beter samen kunnen doen, toch?

Nu is het daar helemaal kaal, zijn nieuwe leidingen aangelegd en "moesten" we vandaag naar Ikea. Kastje, aanrechtblad, wasbak en nog wat losse onderdelen inslaan. WorkMate opgehaald (nog nooit bij Ikea geweest!!) en op naar Groningen. Boodschappenlijst uitgeprint, rondleiding door het pand aan WorkMate gegeven en toen naar de catacomben voor een rondje langs de stellingen. Ik moet zeggen: kind kan de was doen - met die lijst kun je alles vinden! Super! Ik mocht ook nog iets meenemen, waar ik al een tijdje verliefd op ben. Toppie!!

Omdat Action Man thuisgekomen op andere plek geroepen werd, kon ik zelf met mijn speeltje aan de gang. Kijken of de handleiding voor een vrouwelijke leek ook te volgen is...



Neeee, het is geen ouderwetse fiets met een bakje voorop.... dit is het geworden:


een petrol blauw trolleywagentje.

In de winkel vlogen de grappen al door de lucht: ideaal om de katten uit te laten - in elk bakje eentje  en dan kun je er op uit. Duhh, wij zijn niet helemaal gestoord...
Hier komen mijn tekenspulletjes in, naast het werkblad en de stoel. Kan ik op het werkblad ook de naaimachine laten staan en is er ruimte voor het snijblad om stofjes te snijden. 
O ja, ook de vrouwelijke leek kan dit fluitend in elkaar zetten - eitje!!

Pretpakket


Omdat ik de 100ste volger ben van het blog van Monica kreeg ik van haar een pretpakket toegestuurd. Ik had de lapjes nog even uit het folie moeten halen, maar je ziet nu ook wel, hoe schattig de lapjes zijn die ik gekregen heb. Het is een beetje Liberty- style, in het blauw (mijn favoriete kleur) klaar voor een charmquiltje! Mooie kaart erbij en een beeldig hartje, met mijn initiaal erop geborduurd. Is het niet een schatje? Dankjewel, Monica! Wat een verrassing...

dinsdag 16 april 2013

Stitch! - Karmelklooster


Toen de plannen rezen om een handwerktentoonstelling te organiseren ter gelegenheid van het twintigjarig jubileum van de nieuwe eigenaars van het klooster gingen Jan en Ietje Hofstra met hun plannen voor overleg naar de laatste, nog levende Zusters Karmelietessen. De Zusters hadden zelf een lange traditie van borduren en stelden werkstukken beschikbaar. Deze werkstukken zijn opgesteld in de Vogeltjeskamer, waaronder deze schitterende kazuifel.




Stitich! - Karmelklooster vervolg








Het werk van Iska Jarnicka uit Polen is gebaseerd op oude strandtaferelen (hier Scheveningen) en familieportretten uit de 19e en begin 20e eeuw. Met steelsteken in gedekte tinten roept ze het beeld van deze tijd heel mooi op. 

En natuurlijk het werk van Tilleke Schwarz! Op een hele fijn geweven ondergrond borduurt ze van alles, kris kras door elkaar - aftelbaar en vrij borduurwerk. Het worden "twitterdoeken"genoemd en die titel sluit er goed bij aan.




In bijna elk werkstuk zit een plek waar afgerold garen met fijne steekjes is vastgezet op de ondergrond. En  natuurlijk stukjes tekst, half afgemaakte kreten en opmerkingen, zo nu en dan half over elkaar geborduurd.


Stitich! - Karmelklooster



Nog maar net binnen en dan heb je al deze zichtlijnen in de smalle wandelgangen om de binnentuin.     Wat staat er allemaal te wachten? Nou....dit:



details van het prachtige werkstuk Party with Dionysos  van Anna Torma. De gang was te smal om  een foto van het hele werkstuk te krijgen, maar een detail van de rand lukt wel. Bijzondere tegenstelling tussen het schitterende borduurwerk van het middeldeel en de grove bloemen van stof in de rand. En dan de keuze voor het band ertussen - wij vroegen ons af: had ze dat nog liggen of vond ze het ergens "te gek, precies 8 meter, net genoeg voor langs de rand - ik doe het!"


Ook op het werk van Barbara Broekman is van dichtbij veel te zien: in de entreehal grote vrouwenportretten, waaronder deze - de Verleidelijke Vrouw





Een kopie van een schilderij op groot formaat geprint, daarna voegt ze uitgeknipte stukjes stof toe. Op het portret van Albertina Agnes en haar zusjes, de eerste foto van dit blogbericht, zitten stukjes satijnband en fluweellint geplakt. Bij dit portret lijken het stukjes uit geborduurde tafelkleden (van oma) en bloemen uit breed lint.










zaterdag 13 april 2013

Opening Rijksmuseum



Nog maar één keer in mijn leven geweest, maar dat maakte al indruk: voor kunstgeschiedenis gingen we vanuit Rotterdam, met een bus, naar Amsterdam! Dat was super... we gingen de collectie wandtapijten bekijken, waar we les over hadden. Daarna vrij rondkijken, zilver, poppenhuizen en o ja, ook de Nachtwacht bekeken..... Het was leuk om door gangen en zalen te dwalen en ik vond het erg interessant.
Nu heb ik hier en daar al een voorproefje gehad van de veranderingen en restauratie van oude elementen. Prachtig om in het programma over de opening rondgeleid te worden door het museum. Wat een schitterende muren, de vloer in de ingang, de kleuren van de wanden en dan: alle voorwerpen zo mooi opgesteld. De gesprekken met de medewerkers, de hoofdopzichter van de bouwer, zo krijg je meer inzet in het proces.. Ik vond het programma over de 100 voorwerpen ook zo interessant..

donderdag 11 april 2013

Huswif - blz. 2


Ik ben verbaasd, dat mijn oogjesrandje zo eenvoudig was om te maken. Ik was bang, dat ik de festonsteekjes niet zou kunnen zien, maar dat viel erg mee.  Het driehoekje ga ik op het flapje naaien in plaats van een initiaal. Die heb ik niet en het borduren trekt me niet zo. Misschien op een andere plek?

De ondergrond is weer van hetzelfde stukje seersuckerkatoen als de eerste bladzijde. Het keperband ligt klaar om verder gespeld te worden. Nog even kijken naar wat ik allemaal mee wil nemen - potlood, lineaaltje, bruine stift om te kunnen journallen, Misschien nog een borduurschaartje? Dit flapje komt aan de linkerkant, rechts komt een tasje voor een aantekenblokje.


Het breiwerk schiet langzaam op - met het dunne mohairgaren en de enorme hoeveelheid steken ben ik wel even bezig met een toer. Het dunne garen zorgt voor een soepele rand. Ik heb nu 5 cm. gebreid, het moet wel 7 worden. Ik hoop het te halen met dit bolletje (en anders stopt het toch gewoon wat eerder?)


zondag 7 april 2013

Voorjaar


Heus, het voorjaar komt er aan! Ik merk het aan de poetswoede, die in huis is losgebarsten: de koelkast ontdooien (onder toezicht van de Oude Dame  - wat een ijslaag - dat was heel erg nodig, zei ze).

Het vacht krijgt een goede beurt, want het is erg stoffig buiten - tja, als je ook zo gaat liggen rollebollen in het zonnetje...
Vrouwtje saneert haar quiltboeken, ruimt de boekenkast op en gaat door haar tasjesvoorraad. Meteen maar naar de Kringloop! Niet nadenken, doorpakken. Komt allemaal van het zonlicht, zullen we maar zeggen.

Even uitpuffen, wat kost dat een energie - opruimen. Puf, puf.. intussen heeft Action Man in de tuin gerommeld en meteen maar de stoelen uit de berging gehaald. Thee? Ja, graag! We zitten buiten en genieten van het heerlijke moment. Eindelijk even buiten zitten. En kijk eens, wat ik daar vind? Er is al een vogeltje geboren? Is dit een duiveneitje?


Later die avond brei ik weer verder aan mijn omslagdoek, Zo leuk om te doen: een patroon uit een boek van Drops, staat intussen ook al op de site, zie ik.


Je breit delen met dubbele draad, waarvan ééntje een mohairgaren. Twee keer brei je met je hoofdgaren een strook, waar je uit elke steek (die van de twee draden) ook twee steken maakt. Zo ontstaat een rimpelige strook, want na 8 cm. brei je de steken weer samen. Ik ben nu bij de onderste strook, die helemaal van het mohairgaren is. Daardoor eindig je met een luchtige rand. 
Dat zie je hieronder gebeuren: links nog de steken met de dubbele draad, rechts uit de ene steek twee maken met het mohairgaren voor de laatste strook.





Heel simpel, echt heel simpel!