woensdag 13 november 2013

Anders Zorn - GammelgardIk ben nog steeds bezig met mijn verslag van de Handwerken zonder Grenzen-reis naar Zweden. Op zondag hebben we in Rättvik gekeken naar het vertrek van de boot met kerkgangers. Een prachtig gezicht - begeleid door muziek roeien de kerkgangers het meer over naar het kerkje aan de andere oever. Het kost hen een half uur om er te komen, vertelde één van de dames.


Vooraf konden we goed de kleding bekijken en konden we vragen stellen. Bij deze foto gaat het om de mooie, rode beenwarmers van de dames. Ze lieten zien, dat ze om het been vrij ruim zitten maar de voet is op maat gebreid, zodat je je mooie schoenen (met klep) wel aankunt.

Na het uitwuiven van de kerkgangers vertrok de bus naar Nusnäs om daar de fabriek van de Dalarnapaardjes te bekijken. Daarna ging de tocht verder langs de oevers van het grote Siljanmeer. Rustige omgeving, mooi verzorgde (rode) houten huizen met flinke tuinen. De tocht eindigde bij Anders Zorn Gammelgard en Textielkammaren (openlucht- en textielmuseum). Anders Zorn is net zo beroemd als Carl Larsson en de beide mannen kenden elkaar goed. Anders realiseerde zich, dat de traditionele manier van leven (en  de techniek van het bouwen van houten huizen) langzaam aan het verdwijnen was. Hij begon oude gebouwen te verzamelen en dit openluchtmuseum is het resultaat ervan.
Het was een heerlijke zonnige dag en ik heb genoten van alle mooie panden met hun inrichting. Op Youtube vond ik dit filmpje over het museum:


Bij het openluchtmuseum is een ontvangstruimte, die ingericht is met de textielverzameling van het echtpaar Zorn. Vitrines, lades en uittrekpanelen tonen de meest prachtige kledingstukken en vloerkleden. Deze polsmofjes met  kleine kabeltjes zijn een voorbeeld van het technisch kunnen uit die tijd.Dit is een foto van een klein deel van de verzameling van sieraden gevlochten van haar. Meisjes uit Dalarna gingen naar Rusland, Estland en Polen om daar deze werkstukken te maken. Hiermee verdienden ze veel geld, wat naar huis gestuurd werd om de rest van het gezin te onderhouden. Dalarna was een zeer arme streek en de meisjes stonden bekend om hun kunstzinnigheid. De sieraden zijn ware kunststukjes!

Op de pagina over de textielverzameling is een filmpje gezet, waar je een indruk krijgt van de verzameling.


2 opmerkingen:

  1. Wat een leuk verslag van je Zweden reis. Bekende plaats namen waar ik vlak bij geweest ben. Ben benieuwd naar je volgende verslag. Leuk o met zo'n textiel reis mee geweest te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fijn om weer met je mee te reizen. In gedachten ben ik er ook weer even. Prachtig dat haarwerk en het overige van Zorns verzameling ook natuurlijk. Ik ben ook benieuwd hoe nu verder.

    BeantwoordenVerwijderen