dinsdag 27 augustus 2013

Boekentip - Duizend dagen in VenetiëWat is dat toch, heerlijk wegdromen in boeken over verhuizen naar een ander land? Eerst hadden we Peter Mayle, die naar Frankrijk ging. Daarna "Een huis in Toscane" van Frances Mayes.

Nu las ik drie boeken van de Amerikaanse Marlene de Blasi - hoe ze met een Venetiaan trouwt en er met hem gaat wonen. Later verhuizen ze naar Toscane en in het derde boek woont ze in Orvieto in Umbrië. Elk boek bevat als aanvulling op het verhaal ook recepten, ze is niet voor niets chef-kok.

In deze drie boeken valt me vooral op, hoe belangrijk het is om de landsaard te accepteren. In Italië gaat het vooral om "la Bella Figura". Hier bedoelen ze niet alleen "er goed uitzien". Het gaat ook over hoe je je gedraagt. Er wordt van alles beloofd, zodat iedereen met opgeheven hoofd kan weggaan, terwijl je steeds moet afwachten of de beloftes wel nagekomen worden. Ze beschrijft heel goed, hoe machteloos ze zich voelt, alsof het een schaakspel is waar ze de regels niet van begrijpt. Gelukkig is haar man een Italiaan... In het laatste boek "Vrouwe van het Palazzo" wonen ze twee jaar in een oude pand terwijl ze wachten op de restauratie van het pand, wat ze willen kopen. Je moet het lezen om het hele proces te begrijpen.

Marlene vertelt heel boeiend over de personen uit haar directe omgeving, allemaal weten ze, dat je in een kleine stad afhankelijk van elkaar bent. Uit elk van haar boeken straalt haar liefde voor goed koken - door te lezen over warm brood, ovenschotels en net geoogste groentes krijg je zin om ook aan de gang te gaan.
Duizend dagen in Venetië is het eerste boek, daarna komt Duizend dagen in Toscane en als laatste las ik Vrouwe van het Palazzo. Op Amazon staan al haar boeken - er is in 2013 ook een roman van haar uitgekomen. Ze organiseert met haar man culinaire reizen in Italië. Ze heeft geen eigen website.

5 opmerkingen:

 1. Alweer een leuke boekentip! Voor mij waarschijnlijk heel herkenbaar omdat ik ook telkens bijna 1000 nachten in verschillende landen op verschillende continenten heb gewoond. Deze neem ik mee als ik straks weer op weg ga naar het volgende land: Chili!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Even noteren. Lijkt me mooi om bij weg te dromen. En.. bij ons heeft de Bruna gewoon de Simple Things.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Irene bedankt voor de tip!!!!
  groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt voor deze boeken tip. Ik hou wel van dat soort verhalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Irene,
  Sorry dat het zo lang heeft geduurd dat ik je blog bezoek!
  Leuk deze boeken tip! Ga ik gelijk even noteren!
  `k Ga je gelijk maar volgen.
  Bolsward...vlakbij Lollum.. waar ik opgegroeid ben!

  Groetjes vanuit Noorwegen,
  Richt

  BeantwoordenVerwijderen