woensdag 14 augustus 2013

Bijzonder boek (geen boekentip)In het magazijn van de bibliotheek staat een flinke plank vol boeken, die niet meer uitgeleend worden.

Deze dikke pil is er eentje van: "Vaderlandsche Historie vattende de Geschiedenissen der Vereenigde Nederlanden". Wow, da's niet mis.....voorin zitten een paar prachtige kaarten en de rest van de teksten lijkt ook wel interessant. Even mee naar huis om het beter te bekijken!


Prachtige tekening van ons land ten tijde van het begin van onze tijdrekening: de monding van de Schelde en de groote mond van de Maas, ook wel de Zuider of Westermond van den Rhijn geheten. 
In het noorden ligt het eiland Flevo aan de monding van de Noorder- of OosterMond van den Rhijn, doorgaans het Flie geheten. 


Op deze foto zie je heel mooi, hoe groot de eilanden waren en welke watertjes door de noordelijk provincies liepen.
In de Middeleeuwen is er al veel veranderd in ons land:Er is een groot (Flevo) meer ontstaan en de eilanden hebben meer de vorm, zoals wij ze kennen. 
En tenslotte de Nieuwe Kaart:


De Zuiderzee met daarin het eiland Schokland als meest opvallend eilandje. De Noordzee heet hier De Bree Veertien. En Bolsward is een echt stadje!


1 opmerking:

  1. Mooi boek! Zo zie je heel goed hoer Friesland uit allemaal eilandjes bestond. Ik zag eiland Flevo staan en ook meer Flevo! Wat is er veel veranderd he?

    BeantwoordenVerwijderen