maandag 24 juni 2013

Straatbeeld - StockholmIk begin altijd met de gebouwen van een stad te fotograferen - hier zie je de prachtige statige panden in het centrum van Stockholm. Stoer, hoog, met prachtige details.


              


Dit zijn straatjes in de Gamle Stan, even weg van alle toeristen is het heerlijk rustig.

Dan begint mijn blik op andere dingen te vallen:


Wat doet die man daar? Even beter kijken: hij is bezig de gevel bij te werken - beneden staat zijn maat met het cementmolentje....

En kijk hier eens even, wat is dat voor leuk, houten prieeltje?
Een oude telefooncel - het is zelfs Rijkstelefoon!
En wat denk je hiervan? Dit vraagt om nader kijkwerk... geen brievenbussen, want: geen naam of nummer erop. Wat dan? Hé, daar is er nog eentje:Dit is een brievenbus, die aan een woonhuis hangt. Leuk, grappig - maar nu die andere "huisjes". Na een tijdje zie ik een postbodemevrouw, die met haar sleutel een huisje openmaakt en er een pakketje post uit haalt. Even vragen, hoe het zit! De mevrouw moet lachen om mijn vraag (weer zo'n nieuwsgierige toerist, zie ik haar denken - de gekste vragen stellen ze je).

Kijk, dat gaat dus zo: 's morgens sorteert zij de post voor haar wijk en maakt er bundeltjes van. Die worden door collega, in een busje, in de verschillende "huisjes" langs haar route gelegd. Als zij er bezig is, kan zij zo steeds weer een stapel pakken en hoeft ze niet de hele route langs mee te dragen. 


Aan het einde van de vakantie zie ik nog deze schitterende dienstfiets! (Let op de zijwieltjes, voor extra balans op de heuvelige route).


2 opmerkingen:

  1. Irene ,ik geniet volop van je heerlijke reisverhalen.
    Groetjes Mien B. Deurne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk om door jou weer nieuwe dingen te zien van Gamla Stan. Zo druk als het in de winkelstraat is, zo stilletjes is het in de achtergelegen straatjes. Heerlijk om daar te dwalen.

    BeantwoordenVerwijderen