dinsdag 25 juni 2013

Inspirerende vrouwen - Filtmakeriet


In Kilafors  bezoeken we de Filtmakeriet, waar Zweedse wol wordt verwerkt tot vilt en garens. Het bedrijf wordt gerund door Jessica en Veronica Skytt. Het was oorspronkelijk een spinnerij en beide zusjes waren geïnteresseerd in de machines. Het pand stond nog vol met machines en omdat het te duur was om alles leeg te halen, hebben ze alles overgenomen. Nu maken ze naaldvilt en garens van lokale wol.

We krijgen een rondleiding (was het van Jessica of was het Veronica?) die beneden in de "kelder begint op de plek waar de wol gesorteerd wordt. Daarna gaat het in bad en dan naar boven, tot het uiteindelijk wol/vilt geworden is. Ik keek mijn ogen uit naar al die grote apparaten - hoe weet je, wat er allemaal moet gebeuren om zulke bakbeesten op te starten en in beweging te houden?Gelukkig hebben de dames steun gekregen van de oude eigenaar, hij heeft hen alle kneepjes geleerd. Je hebt al je zintuigen nodig tijdens het proces - je hoort of het goed gaat (eigenlijk moet je gehoorbeschermers ophebben), je moet goed opletten wat er met het materiaal gebeurt.


Dit is een oude kaardmachine - zie je de kaardebollen zitten? Er zijn nog maar drie van zulke machines in Zweden, waarvan één in een museum. Deze zou gesloopt worden, maar de zusjes hebben 'm gekocht en hier neer gezet. Geen idee, hoe het ding werkt, maar dat gaan ze wel een keer uitzoeken...
We horen, dat er 's winters niet gewerkt kan worden, vanwege de kou in het gebouw. Je vriest vast aan de apparaten, begrijp ik... Dan doen ze andere dingen: produktontwikkeling en onderzoek.
Daarna duiken we de winkel in.. en ooooo, wat zie die er mooi uit! Al die stapels materialen, de truien - waar je een pakket voor kunt kopen, het vilt in allerlei kleuren, de prachtige wol - ook al in schitterende kleuren... En de hoekjes met mooie werkstukken dan - deze handschoenen en wanten zijn heel goed bekeken!
En natuurlijk gaat er van alles mee!

1 opmerking:

  1. Het blijft meegenieten!
    Groetjes Mien B. Deurne

    BeantwoordenVerwijderen