zondag 5 mei 2013

Woudagemaal - LemmerAls je vanuit Lemmer richting Balk rijdt, ligt het Woudagemaal aan de linkerkant van de weg. Het is  een rijksmonument en het grootst nog werkende stoomgemaal in ter wereld. Het is gebouwd in de nadagen van het stoomtijdperk. In de 19e en eerste helft van de 20e eeuw stonden 's winters grote delen van Fryslân onder water. Om dit tegen te gaan werd in 1913 besloten dit stoomgemaal te bouwen.  
Het gemaal is vernoemd naar Ir. Wouda, hoofdingenieur van de Provinciale Waterstaat. Het is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Het wordt nu alleen nog in werking gesteld bij extreem hoge waterstanden. Het werd in 1920 geopend door Koningin Wilhelmina.

Op de terugweg van de Tulpenroute in de Noordoostpolder zijn we nu toch eens dichterbij gaan kijken. En dit moderne stuk staat erachter, een beetje verborgen, zodat het niet afleidt van het gemaal zelf. Hier is de entree naar de bezoekersruimte. Je kunt elke dag terecht voor een rondleiding en ziet dan  onder andere de stoomketels in de centrale hal. Om de ketels op te starten is een ploeg van 11 man zes uren aan het werk. Het is een fantastische gezicht om de acht ketels op stoom te zien. Zodra bekend wordt, dat het gemaal opgestart wordt, stromen de belangstellenden toe!


2 opmerkingen:

  1. Heb er eens wat op TV over gezien, heel indrukwekkend.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, indrukwekkend. Dat is het en... alles staat altijd zo degelijk in de verf!

    BeantwoordenVerwijderen