maandag 20 mei 2013

'It giet oan" - FietsElfstedentocht 2013
 Het is rustig, nevelig weer als we de stad inlopen om naar het vertrek van de fietsers te gaan kijken. Aan het einde van het Hoog Bolwerk zie je de fietsers zich opstellen. Per groep van 500 vertrekken ze vanaf het stadhuis voor de tocht.
Op het bordes staat de speaker, die steeds de groep op weg stuurt. Vooraf gegaan door de Skotsploech en het muziekkorps (met majorettes) lopen ze naar de echte start.. We maken een praatje met de mensen, die nu het kantoor bemannen en mogen even binnen kijken.


Door de grote deur rechts ga je naar binnen. Via deze deur kom je ook op de binnenplaats, die meteen onderdeel is van de vluchtroute van de bibliotheek. Vroeger was deze doorgang de fietsenstalling van de koffiefabriek Van der Plaats. De  bibliotheek zit in het hoofdgebouw. Onze vluchtroute is via de binnenplaats en deze doorgang.Die ramen, in het witte vlak, zijn van onze volwassenenafdeling. Op warme dagen zetten we ze open en kijken dan neer op het binnenplaatsje.


Je ziet hier goed, dat het vroeger een fabrieksgebouw is geweest. Normaal is dit gangetje leeg, omdat het onderdeel is van de ontsnappingsroute uit de bieb. 


Boven, in de kantoorruimte van de commissie is het zenuwcentrum van vandaag ingericht. Er is doorlopend contact met de politiecentrale in Drachten, met volgwagens en vooral ook met EHBO.Om half negen is het (even) rustig in het centrum. De fietsers zijn onderweg, het regent een klein beetje, dranghekken worden verplaatst - om half 10 komen de eerste fietsers al weer terug van de noordelijke ronde. Dan moet alles klaar staan voor de soep!

2 opmerkingen:

  1. Wat een leuke reportage! Mijn lief staat al zolang wij in Bolsward wonen bij de start te stempelen. Hij vind het ontzettend leuk!!!! Het is ieder jaar weer en happening! Vanmiddag zijn we samen even de stad in gelopen, zoals altijd heel gezellig en petje af voor al die sportieve mensen!!!!
    gr. wilma

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Knap hoor om zo'n eind te gsan fietsen...

    BeantwoordenVerwijderen