donderdag 24 januari 2013

Levenslijn - lournaling


Een paar dagen geleden was er op de radio in Casa Luna een interview met Henk Bor over zijn (net opgerichte) NA-Hvereniging (Niet Aangeboren Hersenletsel). Hij richt zich op mensen met een hersenkneuzing, dat is wat anders als een hersenschudding. Vijf jaar geleden heb ik ook een hersenkneuzing opgelopen - zes dagen ziekenhuis en een half jaar vóór ik weer hele dagen aan het werk was.


In het interview vertelt hij over de symptomen en gevolgen voor het dagelijks leven. Tot mijn verbazing noemt hij verschillende dingen, die ik ook tegen kom: chronisch moe, vergaderingen/verjaardagen geven te veel prikkels en vragen daardoor bergen energie. Hij noemt het een breuk in je levenslijn: je weet hoe het voor die tijd was, maar het is nu anders. Je karakter is veranderd. Je gaat verstoppertje spelen en zegt te snel: "doe ik wel even" en laat niet merken dat het moeite kost.


Hij raadt aan je leven goed te plannen en vaak rust te nemen. Een man vertelde in de uitzending,  dat hij voor zijn werk vaak in Engeland en Zweden kwam. Hij sprak beide talen goed. Na een motorongeluk, waarbij hij een hersenkneuzing opliep, was hij dat kwijt. Hij moest opnieuw beide talen leren. Gelukkig ben ik mijn taalvaardigheid niet kwijt geraakt!

 1 opmerking: