dinsdag 31 juli 2012

Boekentip - Het huis op Tara Road


Ik denk, dat dit het eerste boek van Maeve Binchy is, wat ik gelezen heb. Hiermee maakte ze meteen een prima indruk: een beetje humor op z'n tijd, mooie verhaallijnen, speelt in Ierland.

Om afstand te nemen van de problemen in hun dagelijks leven, ruilen de Ierse Ria en de Amerikaanse Marilyn van huis. Zo stappen ze in elkaars leven en ontdekken het geheim in het leven van de ander. Als ze weer thuis zijn, blijkt, dat ze een beter evenwicht in hun leven gevonden hebben. Ik vond het een heerlijk te lezen boek, goed uitgewerkte vrouwenkarakters, leest heerlijk weg.


Daarna kwamen er nog meer boeken van haar hand, waarvan ik deze het mooiste vond:



Vanmorgen vroeg hoorde ik op de radio het bericht, dat Maeve Binchy gisteren op 72-jarige leeftijd is overleden. Ze heeft wereldwijd meer als 40 miljoen boeken verkocht!


zaterdag 28 juli 2012

Weblog overgeplaatst naar Blogger






Het is (eindelijk) gelukt!!! 

Mijn oude berichten van Web-log zijn overgebracht naar Blogger. Een paar maanden geleden had ik het he-le-maal gehad met Weblog en liet de inhoud van het blog exporteren, zodat het in een document op mijn computer opgeslagen kon worden.


 Daarna de volgende stap: bestand importeren in Blogger. Goede uitleg, moet gemakkelijk lukken. Jammer, meerdere keren bleef het steken op een serverfout. 
Deze week nóg maar eens aan de gang: weer een serverfout, wel een andere als de vorige keer: bX-8bpovo. 


Zucht. Zucht. Zucht!!!!!

Zoeken op "serverfout  bX-8bpovo" leverde deze uitleg van WordPress op. En tot mijn grote verbazing (en grote opluchting) lukte het hiermee mijn hele blogbestand van de afgelopen drie jaar te configureren naar mijn Bloggerblog. Elk bericht komt apart, als concept, in je berichtenrij op het dashbord. Je vinkt ze daar allemaal aan (ik deed steeds een stuk of 10 tegelijk) en dan worden ze gepubliceerd. Er zitten nog wel taalfouten in en de foto's zijn te groot, maar ik heb alles tenminste!

Daar heb ik gebak voor gehaald.... eindelijk alles weer compleet.



Avonturen van een MaineCoontje




Omhoog wil ze! 

Zet de fiets buiten en ze zit in een flits achterop. Ze staat op de rand van een tuinstoel en kwettert tegen de vogels op het dak. Hoe kom ik daar? Ze kijkt omhoog terwijl ze onder de lijsterbes zit. Verscholen tussen de hoge dahlia's zien de mussen en de duiven haar niet zitten. Nog even en ze klimt erin, zei ik gisteren nog.



Vanmiddag zat ze bovenop de schutting en was onderweg naar de buren. En niet één keer, maar verschillende keren achter elkaar. Ineens weet ze hoe je moet klimmen en ze heeft er ook de kracht voor. (dankzij al die heerlijke Royal Canin brokjes). Oom Kobus heeft het zo vaak voor gedaan. Daar heeft ze wel iets van opgestoken.

Meteen is er ingegrepen: een stuk gaas langs de bovenkant moet helpen haar tegen te houden. En ja hoor, vijf minuten later probeert ze het weer. En gelukkig is het gaas genoeg om haar terug te sturen. Voor hoe lang? En wat doen we dan?
Voorlopig mag ze niet meer alleen naar buiten, alleen nog onder toezicht. Dus ook niet 's avonds nog buiten even wat water drinken  of 's morgens heel vroeg al de vogels besluipen.


P.S. Dit hebben we niet allemaal kunnen keren... het kleine MaineCoontje is ActionGirl geworden, die 's nachts graag even buiten kijkt, bovenop duivenhokken heeft gezeten en de schutting als uitkijkpost gebruikt. Overdag "helpt" ze de baas in de tuin, heeft al heel wat muizen en vogeltjes thuis gebracht. Gelukkig bijt ze niet door: wij dragen alles, wat er achter, via het kattenluik, ingedragen wordt voorzichtig voor weer naar buiten....

dinsdag 24 juli 2012

Boekentip - De Ierse tuin


Dit weekeinde las ik het boek: "De Ierse Tuin" geschreven door Tara Heavey.

De jonge, alleenstaande moeder Aoife vind, na haar verhuizing naar Ierland, vlakbij haar huis een verwaarloosde ommuurde tuin. Ze krijgt toestemming om de tuin op te knappen. Met een paar vrijwilligers begint ze aan deze taak en leert langzamerhand de mensen kennen en hoort hun levensverhalen. Ook de mensen uit de buurt voelen zich aan getrokken tot de tuin, die helemaal tot leven komt. Er ontstaat een band tussen de buurtbewoners en met elkaar redden ze de tuin, als deze verkocht gaat worden. 

Een heerlijk verhaal om lekker in de tuin te lezen, geen hoogstaande literatuur, maar een boek om van te genieten. 
Dit is de eerste titel van deze schrijfster, die in het Nederlands vertaald is. Ik hoop, dat haar andere boeken ook snel vertaald worden.

zondag 22 juli 2012

Tasje breien - slot



 Perfect! 
Heel geschikt om wol in te doen.



Het tasje is af! Ik vond het breien eenvoudig vergeleken met de verdere afwerking. Gelukkig is er dan de Tour op tv..., want je moet er wel even de tijd voor nemen.. Hier zie je de voorbereidingen voor het tegenzomen van beide handgrepen. De molton, wel een beetje dik, geeft het toch de stevigheid, die het nodig heeft. Daarna heb ik ze op het tasje vastgezet, het uiteinde netjes weggestoken tussen de voering. Die kwam als laatste. O ja, ik heb ook nog een knoop in de onderkant gezet om de bodem vast te zetten aan de binnenkant.

Ik heb wel het gevoel, dat het tasje in het blad wat groter is als mijn uitvoering. Misschien nog een keertje, met de originele wol?

vrijdag 20 juli 2012

Impressies van de Weefmarkt - Hoorn










  
Een regenboog aan kleurtjes lontwol


Het was bewolkt, het waaide behoorlijk, het was tamelijk fris (zeg maar: kleumerig) weer - later begon het te regenen... maar wat was het weer mooi, kleurig, inspirerend en vooral: GEZELLIG!


Zelfs op het Waagplein stonden nu kramen, dat had ik nog niet eerder gezien. Hier is normaal de wekelijkse Kaasmarkt. Wát een keuze aan materialen, pakketten voor ingewikkelde werkstukken, informatie over technieken en boeken om er over te lezen/leren.


Ik heb mooi breigaren gekocht. Links ligt het materiaal voor een kantbreiwerkstuk. Rechts wordt een sjaal met de breipennen ernaast. Op aanraden van ervaringsdeskundigen heb ik dit setje van KnitPro meegenomen. Je kunt de pennen verwisselen door ze op een andere werkdraad te schroeven. In het midden ligt een engeltje voor mijn verzameling. Ik zocht het uit bij de kraam van de Stichting Geefeenkoe, waar je kon kiezen uit een grote collectie vilten figuurtjes.Niet alleen dingen voor mezelf meenemen, maar ook iets voor een goed doel doen. Vorige keer kocht ik een gebreide aap van TwinBears, ook zo'n mooi initiatief.

Terwijl het buiten plensde van de regen, zaten wij in de serre van De Tuynkamer aan iets lekkers:





Dat heb je wel nodig, na een dagje inspiratie opdoen en bijkletsen!

dinsdag 17 juli 2012

Er staan 27 dozen met boeken klaar!


We waren er vroeg bij vanmorgen: collega en ik waren om half negen in het schooltje. Morgen hebben ze nog Sportdag, vandaag begint het GROTE INPAKKEN. Hun nieuwe school is nog niet helemaal klaar, maar de vakantie begint en alles moet uit het houten noodgebouwtje.
Voor de zekerheid had ik toch een paar van onze expeditiekratten meegebracht, want gisteren waren alle dozen al op.
Gelukkig: er is gistermiddag nog een nieuwe voorraad gebracht.


Van alle kanten kwamen er nog boeken te voorschijn: uit de ene klas nog een kratje vol, uit de andere nog een paar uit de vakjes van de kinderen. En ze kwamen allemaal even kijken, wat er in de bieb gebeurde.



En daar ligt nog een Nijntjeboek onder de kast!


 Na een kopje koffie met oranjekoek maken we de stand van zaken op: de oude stellingen zijn opgehaald  door een vader, die ze goed kan gebruiken voor zijn eigen boekenverzameling. De computer is losgekoppeld en staat in zijn eigen doos klaar. Er zijn 27 dozen met boeken ingepakt. Op elke doos staat, welke categorie er in zit. Na de vakantie gaan we het samen weer uitpakken en meteen de collectie doornemen.

Spannend! Hoe ziet de nieuwe school eruit?


maandag 16 juli 2012

tasje breien - 3


Eindelijk genoeg moed verzameld voor de afwerking van het tasje. Ik zocht naar een lapje met de WOW-factor voor het binnenwerk. Daar ben ik vanaf gestapt. Ik vond een paars bloemetje (restje van een quiltachterkant)  en voor de hengsels een zacht-lila stofje. Voor de tussenvoering viel mijn blik op een stuk dunne molton. Dat zou ik niet weer hiervoor gebruiken, want het maakt toch wel dikke randen bij het omvouwen. Dunne fiberfill werkt vast een stuk eenvoudiger. 


Dit is het hengsel met de voering, die ik er tegenaan speld. Je moet het met de hand op elkaar zomen staat in het patroon. Lijkt me wel een mooi werkje bij "We zijn er bijna!". 

zondag 15 juli 2012

Boekentip - Het huis van duizend dromen






Dit boek werd deze week door een klant terug gebracht. O ja, weer zo eentje, die je gelezen moet hebben (of meeneemt op vakantie). Het verhaal begint in 1937, op het eiland Kreta arriveert het diplomaten echtpaar Hugh en Evadne. Ze bezoeken het oude familiehuis van de familie van Hugh. Het is verlaten en in verval. Evadna voelt zich thuis op het eiland, zij vindt het ambassadeleven in Athena verstikkend. Haar man vertrekt weer naar Athene en Evadne begint met de restauratie van het oude huis. Ze sluit vriendschap met Anthi en haar dochters en wordt verliefd op de timmerman, die het huis restaureert. De oorlog breekt uit en het eiland wordt het middelpunt van geweld. Ik wist niet, dat daar in de bergachtige gebieden, zo verschrikkelijk gevochten is.

Ga je naar Kreta op vakantie? Steek het boek in je koffer en je bekijkt het eiland met andere ogen!





vrijdag 13 juli 2012

Nu ben ik jaloers!

Ik ben het niet zo snel - waarom zou je jaloers zijn als je het goed hebt? Alleen, bij mooie huizen en mooie boeken kán het soms een beetje kriebelen. En die combinatie was het gistermiddag: de heropening van de bibliotheek van Makkum. Na een verbouwing van het pand, is dit de eerste bibliotheek binnen ons cluster, die het retailconcept toepast.



De collectie is opgedeeld in vier thema's: Liefde & Leven; Spannend & Actie; Kids; Literatuur & Cultuur. Er zijn boekentafels ingericht, veel minder boekenruggetjes te zien - zoveel mogelijk frontale plaatsing. De lezer/lener moet verleid worden....

De informatieve boeken staan uitnodigend klaar, je "bladert" door het stapeltje en ziet uit de verte al mooie voorkanten.



De jeugdafdeling heeft prachtige "bakken" gekregen. Links vooraan de informatieve boeken voor peuters en kleuters met daarachter een hoge opstelling voor de prentenboeken. Tegen de wand, links, tekeningen van schoolkinderen. 

De informatiebalie is een sta-balie geworden. Op de foto is de computer even weggezet voor de openingshandeling.



Zo wordt je welkom geheten: "It begin fan in nijsgjirrige reis. In feest fan léze, sjen en harkje.

"Het begin van een interessante reis. Een feest van lezen, zien en horen.
De bibliotheek is van iedereen.

woensdag 11 juli 2012

Bloemenmandje - juli


Een paar foto's van het nieuwe bloemenmandje.



De bloemen hebben al verschillende plaatsen gehad, maar zo wordt 't , denk ik.


 Ik zit een beetje te puzzelen - die lege ruimte om het boeketje, hé. Wat zal ik daar eens mee doen? Zoiets moet z'n tijd hebben en dat frustreert wel eens een beetje. 

donderdag 5 juli 2012

Boekentip - Het kleine paradijs


Het verhaal gaat niet alleen over mensen: je volgt de levens van Dimitri en Katerina - daarnaast meteen de geschiedenis van de stad Theassaloniki, waar ze wonen.  Het is de geschiedenis van een multiculturele stad, waar christenen, joden en moslims naast elkaar leven. In een paar jaar tijd verandert de samenstelling van bewoners op dramatische wijze. De levens van beide mensen raken met elkaar verweven. Ik heb het nog net niet in één adem uitgelezen, maar dat komt omdat ik ook moest werken. Je krijgt door het verhaal van de hoofdpersonen ook een stukje geschiedenis van Griekenland mee. Heel boeiend, prachtig verhaal.

Victoria Hislop schreef nog twee boeken: Het Eiland (speelt op Kreta) en Plaza Granada (speelt in Spanje tijdens de burgeroorlog). Beide boeken vind ik ook aanraders.










dinsdag 3 juli 2012

Werkstukken



De beide hengsels zijn af (ze zijn wel even groot, hoor). Op de bovenste foto ligt het grappige doosje met de markeerhangertjes er bij. Heel handig - er staan verschillende tekens op: meerderen/minderen - start/einde en ook een paar met letters en sterretjes. Nu komt het binnenwerk van het tasje: voeringstof erbij zoeken, bodem maken van een stukje karton, hengsels tegenvoeren met de gekozen stof.  Wordt vervolgd.



Op het werkblad liggen intussen losse bloemen, bewerkt met steekjes en knopen. Het wordt een nieuw bloemenmandje.
Onderaan ligt een lapje gemaakt van reepjes velours, dat wordt een vaas/mandje. Dit lapje is gedeeltelijk bewerkt met stiksels. Daar komt vast nog wat meer bij, alleen  eerst de vorm van de vaas vaststellen. De ondergrond bestaat uit meubelstalen, ooit een "boek" vol gekregen met de mooiste kleuren. Ideaal als ondergrond, lekker stevig!