vrijdag 2 november 2012

BHV ochtend


Daar zijn we weer.... het is weer de jaarlijkse BHV-ochtend in de bibliotheek van Workum. Niet mijn meest favoriete biebactiviteit.... In elke uitlening hoort een BHV-er aanwezig te zijn. En.. een jaarlijkse update is niet verkeerd. Vooral de vragen, die hier op het formulier staan: over de verschillende soorten brandblussers. Hoe herken je ze, waar gebruik je ze voor. Dat vind ik het moeilijkste.

In de praktijk hangt er maar één soort: een schuimblusser. En je moet weten, hoe je 'm hanteert. Zo'n blusser heeft maar 20 seconden nodig om leeg te raken, wist je dat? Een BHV-er mag zich alleen bezig houden met beginnende brandjes en daarna is het motto: vrouwen en kinderen eerst! Allemaal naar buiten!!!

Met een handje pepernootjes kwamen collega en ik toch tot een aardig resultaat. Door het puzzelen over de verschillende tekens, zijn we weer helemaal bij.  We sluiten de ochtend af met een partijtje brandblussen op het pleintje achter de bieb. De schoolkinderen staan op gepaste afstand mee te kijken.


Daarna de "levensreddende handelingen", de jongens lagen al klaar. (gelukkig op een matje, anders zou je ze toch niet weer terug vinden op die vloerbedekking...). Later vonden we nog een "klant", die achter een boekenkast in elkaar gezakt was - gelukkig ook een pop. Alleen in de bibliotheek van Sneek  is iemand, die er een gewoonte van maakt om flauw te vallen. De andere lokaties hebben weinig tot geen ervaring met calamiteiten. Gelukkig!

1 opmerking:

  1. Wist je dat zo'n schuimblusser vreselijk sist als je het aanzet? Op de huishoudschool was er nog weleens een brandje inde theorielokalen. En ikn het ziekenhuis hebben we ooit een brandweerman als oefening uit een brandend bed moeten redden... nou niet... tenslotte klom hij er zelf maar uit!

    BeantwoordenVerwijderen