woensdag 10 oktober 2012

We gaan verhuizen!!

In de bibliotheek in het stadhuis worden de boeken frontaal gepresenteerd zoals in de nieuw ingerichte vestiging in Makkum. Foto BN



Bibliotheek in stadhuis krijgt ‘retail-concept’


BOLSWARD - De kogel is eindelijk door de kerk: de Bolswarder bibliotheek mag wat het college van B&W betreft zijn intrek nemen in het stadhuis. De komende maanden worden gebruikt voor een nadere studie naar mogelijkheden en kosten.
Directeur Ellen van Albada is erg enthousiast over dit besluit van het college. ,,We hebben een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd en daaruit blijkt dat de bibliotheek prima kan worden gehuisvest in het niet monumentale deel van het stadhuis. Er moeten uiteraard de nodige aanpassingen worden gedaan, maar het kan prima.’’
De bibliotheek krijgt dan de beschikking over de 600 tot 700 vierkante meter vloeroppervlakte. Het gaat om het deel waar vroeger de loketten voor burgerzaken waren gevestigd. Bovendien vindt er nog een kleine uitbreiding naar de achterkant plaats waar een deel van het binnentuintje aan het pand wordt toegevoegd. Daarnaast hoopt Van Albada dat de bibliotheek ook de beschikking krijgt over de kelder voor opslag van materialen.
Zoals bekend willen ook de drie musea, het Gysbert Japicxhûs, de Stichting Bolswards Historie en het Titus Brandsma Museum zich graag als een nieuw te vormen Museum Bolsward in het stadhuis vestigen. Die plannen zijn met dit voornemen van het college niet ineens van de baan, al wil wethouder Wigle Sinnema daar niet meer over zeggen dan dat het stadhuis groter is dan het deel dat wellicht door de bibliotheek wordt betrokken.
ZoektochtMet dit plan komt in elk geval wel een eind aan de jarenlange zoektocht van de bibliotheek naar een beter passende huisvesting. In het huidige pand zijn twee verdiepingen in gebruik. ,,Dat is onhandig voor wat betreft personele bezetting, toegankelijkheid en onderhoudskosten. We hebben het gebouw de laatste jaren wel netjes onderhouden maar natuurlijk geen grote investeringen gedaan omdat we wisten dat we het op termijn zouden verlaten. Daardoor hebben we geld gespaard dat we nu kunnen gebruiken voor de nieuwe bibliotheek.’’
De bibliotheek in het stadhuis wordt net zo als de vestiging in Makkum ingericht volgens het retail-concept. Meest opvallend daarbij is dat de boeken niet met de rug naar de bezoeker op de plank staan, maar met de voorkant. Daarmee lijkt de bibliotheek veel op de inrichting in veel boekwinkels waar dit principe al langer wordt toegepast. Dit concept heeft bewezen meer leden aan te trekken die bovendien ook meer boeken gaan lezen.
Wanneer het lintje doorgeknipt kan worden is nog een vraagteken. ,,Maar ik hoop dat we over een jaar een heel eind zijn opgeschoten,’’ aldus Van Albada.

 Bron: Bolswarder Nieuwsblad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten