zondag 1 april 2012

Ding 29 - mobiel internet

Met verliefde blikken kijk ik naar de prachtige telefoons, die van alles kunnen. Nee, zelf heb ik (nog) een oude, blauw Nokiaatje. Ik bekijk met belangstelling de uitleg van dit "Ding". Alleen al het filmpje aan het begin spreekt me erg aan: onder het tandenpoetsen snel even allerlei dingen checken en doorgeven aan vriend/kennis/collega. Eindelijk is het internet altijd onder handbereik! Hoe vaak heb ik het nu, dat ik onderweg ben/in gesprek ben/iets lees en ik wil daar meer van weten. Nu ben ik nog afhankelijk van mijn laptop, met de nieuwe telefoons kan ik altijd en overal mijn informatie oproepen. De Augmented Reality is het natuurlijk he-le-maal. Dat is binnen zeer afzienbare tijd de manier waarop we door de wereld gaan. Denk aan het bezoekje aan een collega/vriend/familie in een andere stad of land. Je weet iemand blindelings te vinden, zoekt informatie over je omgeving op en geeft tips aan achterblijvers. Ja, dit zie ik echt zitten. Prachtig!

Hoe vertaal ik dit naar de bibliotheek? Zelfs musea, met hun enorme collecties lopen achter. (Schandalig, trouwens!). Het artikel over de app voor bibliotheken laat zien, hoe pril de uitwerking ervan nog is. Je moet toch eenvoudig openingstijden kunnen vinden, reserveringen en verlengingen kunnen doen en vooral in de collectie zoeken? Wat je nu met de Aqaubrowser doet hoort minimaal in de app te zitten. En dan de extraatjes: de link naar de site over de auteur, evt. verfilming van het boek, informatie over onderwerp, doorlinken naar andere boeken over het onderwerp - alles eraan koppelen, zodat de klant optimaal ge├»nformeerd wordt. Kan het dan meteen ook informatie over de lokatie in gezet worden: wat is b.v. de geschiedenis van het pand? 

1 opmerking:

  1. Hoi Irene, ik ben benieuwd wanneer jij zo'n telefoon gaat aanschaffen. Maak eerst de verdiepdingen maar af, want anders heb je daar geen tijd meer voor. Ik heb al een aantal nog vrij prille gebruikers helemaal lyrisch zien schrijven over hun nieuwe mobiel en alle apps waar ze nu al niet meer zonder kunnen ;-)
    En wij zijn in bibliotheekland natuurlijk nog nooit voorlopers geweest met nieuwe dingen,dus nu ook weer niet, maar het komt in ieder geval wel...
    Gr. Janneke

    BeantwoordenVerwijderen