woensdag 25 januari 2012

TeamrollenIn het proces van de hervormingen in ons bibliotheekcluster hebben we afgelopen zomer de Belbintest gedaan.
Meredith Belbin (geboren in 1926)is een Brits wetenschapper, bekend van zijn onderzoek naar effectiviteit van managementteams. Waarom heeft het ene team meer succes als het andere team? Welke rol vervult elk teamlid? 
Je functioneert in een team vanuit 3 posities: 1. je deskundigheid op je vakgebied. 2. de positie die je hebt - met de daaruit volgende taken en verantwoordelijkheden. 3. op basis van je persoonlijkheid of teamrol.

We deden thuis de test, uitgaande van je eigen  zelfbeeld. Je verdeelt bij elk antwoord 10 punten over de verschillende mogelijkheden . Opgeteld komen daar 2 of 3 rollen uit, die bij jou het sterkste zijn. Hier staan ze opgenoemd, met uitleg. Het mooie van dit systeem is, dat het uitgaand van je kracht - je teamrol genoemd.

Vandaag hebben we met elkaar de verschillende rollen doorgepraat en benoemd. 

Daarna gaf het team van elk lid aan wat voor teamrol(len) zij vervult. Ben jij een Zorgdrager, Plant, Bedrijfsman, Voorzitter of misschien een Vormer? Het was erg leuk om te horen, dat je collega's jouw rol meestal heel goed kunnen benoemen. Ik bén een Bedrijfsman, Zorgdrager en een Groepswerker, ze hadden het helemaal goed. 


In de inleiding werd bij elke teamrol een voorbeeld gegeven. Louis van Gaal is een echte Vormer: spanning en confrontaties doen hem opbloeien, niet bang om impopulaire maatregelen te nemen, mobiliseert een team en stelt nieuwe doelen. Vlot, impulsief en ongeduldig. Johan Cruijff is er ook eentje, maar met een andere rol ernaast. Matthijs van Nieuwkerken is een typische  Bronnenonderzoeker: extravert en innemend, altijd op zoek naar nieuwe informatie en interessante contactpersonen, houdt van improviseren, speels en positief.

Ons team is samengesteld uit veel Bedrijfsmannen, Zorgdragers en Groepswerkers - een behoudend team. We doen ons werk zorgvuldig, zorgen voor een goede sfeer en komt heel wat uit onze handen. Wat we nodig hebben is iemand, die Bronnenonderzoeker is en ook een Plant is welkom - een verzinner, een creatieve denker.

Al met al een een interessante manier om je team tegen het licht te houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten