donderdag 1 december 2011

"Liggen de mannen al klaar?"


Ja, hoor... er ligger zelf drie man op ons te wachten!
15 BHV'ers (waarvan er maar één van het mannelijke soort)  komen de bibliotheek binnen voor de jaarlijkse BHV-dag. Niet mijn favoriete vergadering, maar erg noodzakelijk.

Snel naar de koffie, deelnameformulieren invullen en dan lopen we allerlei grepen door: hoe zit het met de Heimlich methode - wat doe je als iemand zich ergens in verslikt?

Als je eerste hulp verleent, zorg je als eerst voor je eigen veiligheid en daarna voor die van het slachtoffer. Met de Rautek methode kun je iemand verslepen naar een veiliger plek.

Aan de hand van een voorbeeldfilmpje waarin je duidelijk ziet hoe je het niét moet doen, praten we  erover hoe je wél te werk gaat als er een slachtoffer is. Gelukkig zit de stabiele zijligging er bij mijn collega nog goed in.
Wat doe je als iemand zijn enkel verstuikt heeft? Je gaat ondersteunend verplaatsen:
En dan gaan we ons bezighouden met de jongens, die al zo lang liggen te wachten. Reanimatie is hard werken: 30 keer op de borstkas drukken, 2 keer beademen en steeds doorgaan. We hebben het protocol aardig in het hoofd:  collega erbij halen,slachtoffer aanroepen,  ademhaling controleren, collega wegsturen om 112 te bellen - vragen om het AED apparaat mee te brengen bij terugkomst. Zelf doorgaan met reanimeren, collega sluit AED aan - naar het apparaat luisteren en het slachtoffer loslaten als de shock toegediend wordt. Dan meteen verder met reanimeren. Je houdt pas op als het ambulancepersoneel dat tegen je zegt. Niet luisteren naar de omstanders met hun picknickmandje, die staan te kijken.Als afsluiting hebben we nog tijd om het onderwerp "BRAND" te behandelen. Vanwege de vervelend draaiende wind deze keer geen echte brandjes blussen. Toch zijn er weer een paar praktische dingen: plattegrond van de bieb -nuhhh, hebben we niet - waar zit de gaskraan? oeps, geen idee.... ontruimengplan? Sommige biebs wel, andere niet. Hoe werkt de brandhaspel - blooosss, blooossss: nog nooit gedaan. Dat gaan we volgende keer doen!!

Een laatste sfeer impressie :

1 opmerking:

  1. Oef, hoewel ik lang in een ziekenhuis werkte... als dietist ben ik helemaal geen pleegzusterbloedwijn... ooit moesten wij een brandweerman redden die in een brandend bed lag.. Nou niemand ging... Niks voor mij!

    BeantwoordenVerwijderen