woensdag 3 augustus 2011

Elke dag een beetje - Flow


In het nieuwste nummer van Flow magazine staat een artikel met de titel: "Elke dag een beetje". Allerlei creatievelingen zijn bezig met een nieuwe trend: 365-dagen-projecten. Elke dag iets doen of maken (en het delen via je blog, Twitter, Flickr, Facebook of YouTube).In 2007 kwam ik dit idee tegen in het blad Quilting Arts. Iemand uit de Duikvluchtgroep was meteen al begonnen en toen ik haar werkstukjes zag, was ik ook om. Drie maanden heb ik het volgehouden.


Ik gebruik als ondergrond de abonneekaartjes, die in de Amerikaanse bladen bijgesloten worden.  Een mooi formaat om elke dag een plakwerkje op de maken. Hoe meer je het doet, hoe beter het gaat. Je krijgt er een oog voor: iets uit een reclameblaadje, een stukje papier op straat, mooi papier, alles komt van pas. Je traint je creatieve spieren.

Na drie maanden ben ik gestopt. Nu heb ik er spijt van, toen vond ik het stressig. Toch is het wel een mooi werkstuk geworden. Het Hartenproject met elke week een werkstuk gaat nu prima. Zal ik toch weer....

Bij het artikel zit een lange poster met 365 ideeën om je eigen project op te starten. Voorbeeldje?
Fotografeer elke dag een uithangbord. Teken of fotografeer elke dag een boom. Fotografeer elke dag een detail van een gebouw (raam, tegeltje, steentje). Pak elke dag iets op van straat. Vat dagelijks je dag samen in één zin. Ontwerp elke dag een vlag voor een fictief land. Maak elke dag een foto van een klok. Maak en beplak elke dag een klein doosje/boekje/een ster/een boom. Knip elke dag een plaatje uit, wat bij je stemming past.
Voorbeeld blogs: a stamp a day, make something, 365 jars

ps de foto's zijn later toegevoegd, omdat er veel verloren zijn gegaan bij de overzetting naar Blogger in 2012.

3 opmerkingen:

 1. Die drie maanden leverden je wel een prachtige collectie op. De meilart hield ik 1 maand vol. En ooit heb ik een zomer elke dag een cartoon getekend. En je hebt gelijk: het is best stresserig. Maar het resultaat mag er zijn en je wordt heel handig in dat soort werk en kunt er altijd op terug grijpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt zo wel een leuke verzameling kaartjes gemaakt. Exe9n maal per week lijkt me ook prettiger dan elke dag, maar het is wel leuk om er even over na te denken, wat je elke dag zou kunnen doen. Het liefst iets bijzonders.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Irene, ik kwam je blog gisteren tegen omdat ik het ben aangegaan met mezelf, 365 dagen creatief.
  Ja het is natuurlijk een hele uitdaging om iedere dag iets creatiefs te doen, maar ik ga niet super streng voor mezelf zijn en ga ook gewoon eens een dag lekker een kleurplaat inkleuren.
  En ook grotere projecten hoeven niet in xe9xe9n dag af te zijn, vandaag wil ik een begin maken aan een kitch dreamcatcher.
  Ik ben de laatste tijd toch meer creatief bezig, maak voor mezelf sieraden en een enkele keer voor een ander.
  En heb eigenlijk al langer wat dingen in de planning staan om te maken, maar het komt er soms gewoon niet van.
  En daarom dus dit 365dagen project, om mezelf te stimuleren en door het via een blog te delen helpt me dat ook om het makkelijker vol te houden.
  Maarreh je hebt prachtige kaarten gemaakt, ik heb wel al een aantal collages gemaakt en deze kaartjes van jou stimuleren mijn creatieve brein;).
  Dank je wel om dit te delen. Warme groetjes van Susan

  BeantwoordenVerwijderen