donderdag 7 juli 2011

Blue Moon - hartenproject 27
Als er twee keer in dezelfde maand een volle maan optreedt, wordt de tweede volle maan een blauwe maan genoemd. Dit verschijnsel komt ongeveer om de twee á drie jaar voor. Wat de 21e eeuw betreft zijn er zulke blauwe manen geweest in de maanden november 2001, juli 2004, juni 2007 en december 2009.

Ongeveer om de twintig jaar zijn er twee blauwe manen in een jaar. Die vallen dan in de maanden januari en maart, wanneer februari geen volle maan heeft. Voor het laatst gebeurde dit in 1999. In 2018 zal dit opnieuw het geval zijn. (bron: Wikipedia).xcf

In het Engels is het ook een spreekwoord: "once in a blue moon" - dan betekent het: "iets wat zelden voorkomt". De letterlijke mening: blauwe maan is, als de maan voor het oog een blauwachtige kleur heeft. Dit effect kan onstaan door rook of stofdeeltjes in de atmosfeer, zoals na bosbranden in 1950 en 1951 in Zweden en Canada. (bron: Wikipedia). Het is heel bijzonder!

Mijn werkstuk voor het Hartenproject:Het meisje met de "smokey eyes" komt uit een bijlage van de Elsevier, foto's geïnspireerd op de tentoonstelling van het werk van Kees van Dongen in Museum Boijmans. De blauwe maan is een potje blauwe nagellak...


3 opmerkingen:

 1. Hartenproject... komt me bekend voor!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, dat hartenproject van Berthi ken ik ook nog! Maar deze blauwe maan is toch ook heel bijzonder. Veel research gedaan hoor. En.. de sjaal gaat zeker lukken..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ... [Trackback]...

  [...] Read More Infos here: ireneinhetatelier.weblog.nl/geen-categorie/blue-moon-hartenproject-27/ [...]...

  BeantwoordenVerwijderen