zondag 30 januari 2011

ViltenBij Marrigje"s Textielkunst, hier in de stad, kunt je prachtige vilt kledingstukken  kopen. Ze heeft ook alle materialen voor het zelf vilten in huis en.. je kunt er workshops doen. Gistermiddag heb ik er mijn eerste viltworkshop gedaan. Hier zie je mijn werkstuk in wording - een sjaal gevilt op een ondergrond. Ik kreeg 2.00 m. zijde als ondergrond, dan bedenken wat je patroon gaat worden, uitleggen op bubbeltjesplastic, natmaken met heet water met groene zeep, voorzichtig met je vingers wrijven (om het gevoel te krijgen hoe het werkt), daarna oprollen. De hele sjaal leg je langzaam vol en rolt steeds een stukje op om een stok. Dit alles onder extra uitleg en gezellige textielpraat - samen met mijn medecursiste.

Kijk, hier is zij bezig. Het is altijd leuk om te zien, hoe je persoonlijkheid zichtbaar is in wat je maakt. Haar kleuren naast die van mij; haar vrije vormen naast mijn rechte lijnen.
Na een tijdje voorzichtig rollen, pak je het steviger aan. En nog later, je ziet het viltproces op gang komen, mag je er mee gaan "slaan" op het werkblad. Tot slot uitspoelen en centrifugeren. De sjaal is in de lengte 50 cm. gekrompen. In de breedte is de ondergrond ook ingetrokken. Ik vind het prachtig! Is dit leuk werk of is dit leuk werk?!

Thuis nog even verder drogen... Intussen bedenk ik al wat ik nog meer kan doen met vilten in combinatie met quilten. Ik zou de sjaal zelfs nog kunnen bestikken met vrij machinewerk...

2 opmerkingen:

  1. Prachtige sjaal heb je gemaakt.Leuk om te weten hoe het werkt. Ik ben benieuwd wat het vervolg wordt, vilt en quilt.
    Fijne zondag

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De sjaal is heel mooi, kleuren en patroon.
    Ik ga toch op zoek naar een workshop in de buurt van Haarlem

    BeantwoordenVerwijderen