zaterdag 13 november 2010

Workshop bij Cordi Atelier

Na de middagpauze snel verder, nu met etsen. Je etst met een pasta (fiber-etch), die vezels op basis van cellulose verwijdert. Zoals katoen, linnen, papier en viscose. Dus geen zijde, wol of synthetisch materiaal.

Als eerste werkte ik met een stofje, wat Henny voor ons had meegenomen. Dit is een stof, die een combinatie is van viscose en katoen.

Workshop Henny Zikken 014 
Je brengt de pasta op (ik deed het met een flesje met een spuitmondje), droogt het met de fxf6hn. Daarna activeer je de pasta door het lapje te strijken. Je patroon verkleurt en wordt bruin. De stof wordt bros. Door zachtjes wrijven of de stof uit te spoelen verwijder je de etspasta. Het resultaat is boven verwachting: bij het linker lapje is de katoen verdwenen. Er is een transparant effect ontstaan. Het rechtse lapje is een dunne velours. Het patroon is op de achterkant getekend. Nu heb ik een zacht glanzend lapje met een krulpatroon gekregen. Wow! Leuk, hoor!

Workshop Henny Zikken 018 
En dit log-cabinpatroontje is ook mooi geworden.  Hier zijn twee lagen op elkaar gelegd en met stiksels vastgezet. Als je dan etst blijft de organza over.

Workshop Henny Zikken 017 
Nog een paar voorbeelden van mijn mede-cursisten. Links een prachtig kant effect door zigzaglijnen met polyester naaigaren. Rechts etsen uitgaand van het bestaande patroon op de stof.

Kijk, zo doe je het:

Workshop Henny Zikken 012 
Zie je de pasta in het bakje staan?

Henny gaf erg veel informatie - je hebt er een beetje textielwarenkennis voor nodig. uit welk materiaal bestaat deze stof, dit garen? Ik vond het interessant om mee kennis te maken. De puff paint vond ik het leukste. Je stof trekt samen, wat is leuker: de voorkant of de achterkant? Ik wil nog meer experimenteren hiermee: kunt je er doorheen stikken, verschillende diktes maken, welk effect heb je met verschillende stoffen? Henny geeft prima les, het lijkt me leuk om bij haar lessen te volgen aan het Kunstencentrum. Alleen ... mijn werktijden passen nog niet bij haar lestijden.

Voor cursussen kijk je hier 

1 opmerking:

  1. Ja, dit was zeker een erg leuke workshop. Grappig dat ik het etsen juist leuker vond. Ik moet er nog een berichtje over maken op mijn weblog, misschien dat ik daar vanmiddag tijd voor heb.
    groetjes, Marjolijn

    BeantwoordenVerwijderen