donderdag 4 november 2010

BHV dag in de bieb

Vandaag was het weer zover.. onze jaarlijkse BHV dag. Niet de hele dag, deze keer, maar alleen een ochtend. Altijd een beetje zenuwachtig: weet ik alles nog wel of ben ik het helemaal vergeten?

Het eerste deel hebben we de ontruiming van je bibliotheek doorgenomen. Wat komt er allemaal kijken als dat georganiseerd moet worden. Exe9n tip heb ik meteen opgeschreven: leg bij elke telefoon een papier met daarop: 112 met daaronder je adres. Ook erop vermelden: de nummers van de plaatselijke huisarts(en). Waar liggen de hesjes, die je als BHV'er kenbaar maken? Heb je ook zaklampen bij de hand? Waar ligt de blusdeken? Hopelijk heb je dat allemaal bij elkaar liggen. Nu hebben wij drie etage's - iedereen moet weten waar wat ligt. Is de verzamelplaats bij iedereen bekend? Weet je hoe de brandmelder werkt? Hier liggen bij ons in de bieb nog wel wat verbeterpunten... Te beginnen met het aanplakken van plattegronden met daarop de vluchtroute.

Bhv ochtend 006 
Later in de morgen kwam het echte werk: reanimeren! Deze keer met toepassing van het AED apparaat. Nog nooit gezien, laat staan in handen gehad of mee gewerkt. Wij hebben nog niet zo'n apparaat in de bieb. Moet dus wel!

In een team van twee personen aan het werk: aanroepen, hulp vragen van collega/omstander, vaststellen of er ademhaling is, reanimeren. De tweede persoon belt 112 en heeft het AED apparaat bij de hand (ideale situatie, hxe9 - niet zeuren over: halen aan de overkant). Apparaat aanzetten en dan praat een stem je door de procedure. Jij luistert terwijl collega reanimeert, waarschuwen dat je de patixebnt loslaat voordat de stroomstoot komt (anders heb je twee patixebnten). Dan weer verder gaan met de reanimatie. Overnemen als collega moe wordt, dan luistert hij/zij naar de instructies van het apparaat. Je gaat door tot het ambulance personeel je op de schouder tikt en zegt: "Wij nemen het van u over".

Intussen kijk ik wel wat rond: hoe ziet het er hier uit? Nederland Leest? Harry Mulish? Kasten?

Bhv ochtend 005 

Bhv ochtend 007 

Bhv ochtend 003 
Is dit niet prachtig? Dat wil ik ook in onze bibliotheek: hier kun je de (nieuwe) boeken mooi etaleren!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten