zaterdag 16 oktober 2010

Foundling Hospital, Londen

Tussen alle papiertjes, folders en visitekaartjes, die ik in Londen overal meepakte, zit een folder over een tentoonstelling in The Foundling Hospital. Tentoonstelling over vondelingen? In het nieuwste nummer van Selvedge, wat ik meekreeg, staat er een artikel over.De tentoonstelling heet: Threads of Feeling -18th century textile tokens. Ik ben er niet heen geweest. Maar dit artikel doet me wat: de tentoonstelling gaat over de stukjes textiel, die vrouwen meegaven aan hun kind, wat ze te vondeling legden bij het Hospital.

Het tehuis werd in 1741 geopend door de filantroop Thomas Coram, die getroffen was door het lot van rondzwervende en achtergelaten kinderen en gevonden babies in de straten van Londen. Tussen 1741 en 1756 werden de vrouwen, die hun kind achterlieten in de zorg van het tehuis, gevraagd een stukje textiel mee te geven. Dit kon later als bewijs dienen, als de moeder het kind weer kwam ophalen. Dit gebeurde hoogst zelden.

Het kind werd opgenomen - het stukje stof werd, met opgave van het geslacht en de datum van opname, in een dossier bewaard. Alles wat met dit kind te maken had, werd daar verder bijgevoegd. Welk beroep geleerd, overleden aan een ziekte, weggelopen... In de periode, dat The Hospital bestond heeft het 25.000 babies opgenomen, gevoed, gekleed en een vak laten leren.

De hele collectie van stukjes textiel ( 4.000) blijkt nu van grote waarde te zijn voor de kennis over textiel in het leven van gewone mensen. Hierover is heel weinig bekend: wat voor stoffen hadden ze, hoe werden ze genoemd, waarvoor werd een bepaald materiaal gebruikt? De historicus John Styles houdt zich bezig met dit onderzoek.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten